AMERIČKA KOMPANIJA

Američka farmaceutska kompanija Johnson&Johnson saopštila je danas da je vakcina koju prave pokazala efikasnost od 66 odsto i to 28 dana nakon imunizacije, javlja Anadolu Agency (AA).

Treća faza kliničkih ispitivanja je uključivala 43.783 ispitanika, ali je pokazano da efikasnost vakcine varira u različitim regionima.

Nivo efikasnosti vakcine je 72 odsto u Sjedinjenim Američkim Državama, 66 odsto u Latinskoj Americi i 57 odsto u Južnoj Africi, saopšteno je iz kompanije.

Vakcina je efikasna 85 odsto u sprečavanju težih bolesti nastalih kao posledica koronavirusa i pokazala je punu zaštitu od hospitalizacije i smrti izazvanih virusom, od 28. dana.

Kompanija je kazala da planira da aplicira za dozvolu za hitnu upotrebu u SAD početkom februara te da očekuje da ima vakcinu dostupnu za distribuciju čim dobije dozvolu.

Juče je druga američka kompanija Novavax objavila da je njihova vakcina pokazala efikasnost od 89 odsto u sprečavanju zaražavanja virusom.

Međutim, u drugom istraživanju, kompanija je uočila da ima efikanost od samo 49,4 odsto kada 92 odsto ispitanika ima novi soj koronavirusa poreklom iz Južne Afrike.