IZUZETNA LJEKOVITOST

Mnogi ne znaju da je kivi jedna od najzdravijih namirnica. Prepun je antioksidansa, a sadrži više vitamina C nego naranča i drugi citrusi.

Odličan je izvor kalija, vlakana, vitamina A i E, zbog čega ima mnoštvo zdravstvenih prednosti, a najvažnije od njih pogledajte u nastavku.

Štiti oči

Nekoliko istraživanja je dokazalo kako kivi može smanjiti rizik od nastanka staračke makularne degeneracije, i to za 36 posto. Kivi sadrži lutein i zeaksantin, tvari koje se prirodno nalaze u ljudskom oku. Lutein pomaže kod filtriranja štetnog plavog svjetla, što pomaže u sprječavanju bolesti oka uzrokovanih starenjem.

Kivi štiti od raka

Flavonoidi i karotenoidi koji imaju antioksidativno djelovanje štite tijelo od slobodnih radikala. Slobodni radikali mogu uzrokovati niz bolesti, uključujući i rak. Kivi štiti DNA od oksidacijske štete, zbog čega se rizik od nastanka raka još više smanjuje.


Štiti kardiovaskularno zdravlje

Jedno istraživanje pokazalo je da ako jedete kivi svako jutro, on može imati učinak jednak aspirinu, za kojega je poznato da sprečava nastanak krvnih ugrušaka. Kivi smanjuje nivo triglicerida u krvi za čak 15 posto, čime se sprečava nakupljanje plaka na stijenkama arterija te se čuva zdravlje srca i krvnih žila.


Kivi štiti dišni sistem

Jedno istraživanje je pokazalo da kivi može spriječiti bolesti dišnog sistema, a naročito se djelotvornim pokazao kod djece. Istraživanje je pokazalo da pet do sedam porcija kivija sedmično može smanjiti kašalj za 27 posto, kratkoću daha za 32 posto, nadraženost nosa za 28 posto i hronični kašalj za 25 posto. Za sve to je zaslužan vitamin C.

Kivi štiti probavni sistem

Kivi je odličan izvor vlakana koja održavaju probavni sistem zdravim. Unos vlakana je odličan način da probavni sustav oslobodite od toksina i spriječite nastanak raka debelog crijeva.

Ovo voće ubrzava metabolizam,ublažava simptome depresije, odličan je za trudnice jer sadrži folnu kiselinu. Potiče mršanje, sprečava nastanak raka debelog crijeva.