KORISNI SAVJETI

Zadržavanje vode pojavljuje se kada se višak tekućine nakuplja u tijelu. Može uzrokovati oticanje u rukama, stopalima, gležnjevima i nogama.

Neke žene doživljavaju zadržavanje vode tokom trudnoće ili prije menstruacije. Također, ovom pojavom mogu biti pogođeni ljudi koji su fizički neaktivni, poput onih koji su vezani za krevet zbog neke bolesti ili jednostavno dugo sjede. S druge strane, zadržavanje vode može biti i simptom ozbiljnog medicinskog stanja poput bolesti bubrega ili zatajenja srca, piše Prvozdravlje.com.

Da biste spriječili nakupljanje vode u organizmu ili se lakše riješili ovog problema evo nekoliko korisnih savjeta.

Smanjite unos soli – So se sastoji od natrija i hlorida. Natrij se veže za vodu u tijelu i pomaže održavanju ravnoteže tekućina unutar i izvan ćelija. Ako često jedete jela koja imaju velike količine soli, poput mnogih prerađenih namirnica, tijelo može zadržavati više vode.

Povećati unos magnezija – Magnezij je vrlo važan mineral. Uključen je u više od 300 enzimskih reakcija koje održavaju funkciju tijela. Osim toga, povećanjem unosa magnezija može se smanjiti zadržavanje vode u organizmu.

Povećati unos vitamina B6 – Vitamin B6 je skupina nekoliko povezanih vitamina. Dokazano je da vitamin B6 smanjuje zadržavanje vode kod žena sa predmenstrualnim sindromom. Hrana bogata vitaminom B6 uključuje banane, krompir, orahe i meso.

Jedite više izvora kalija – Kalij je mineral koji ima nekoliko važnih funkcija. Može pomoći u smanjenju zadržavanja vode na dva načina, smanjivanjem nivoa natrija i povećanjem proizvodnje urina. Banane, avokado i paradajz primjeri su hrane koje sadrže dosta kalija.