Posljedice ozbiljne

Svako se suoči sa stresom u nekom trenutku života, međutim, kada postane hroničan može imati ozbiljne posljedice na zdravlje. Stres može povećati rizik za razvijanje depresije, imati negativan utjecaj na imunitet i povećati rizik za nastanak srčanih bolesti.

Stres može ostaviti trag i na licu. Suha koža, bore i akne su samo neki od načina kojim se manifestuje stres. Hronični stres se može manifestirati na licu kroz dva načina. Prvi je da hormoni koje tijelo ispušta kada ste pod stresom negativno utječu na kožu. Drugi, osjećaj stresa može voditi do loših navika kao što su škripanje zuba i grickanje usne.

Akne – Kada smo pod stresom, tijelo proizvodi više hormona kortizola. Kortizol uzrokuje da hipotalamus proizvodi  hormon kortikotrofin. Ovaj hormon stimuliše ispuštanje ulja iz uljnih žlijezda. Prekomjerna proizvodnja može začepiti pore i dovesti do pojave akni.

Podočnjaci ispod očiju – Podočnjaci su karakteristični po naticanju i osjetljivosti ispod očiju. Postaju češći sa godinama s obzirom da mišići oko očiju počinju slabiti. Istraživanja pokazuju da stres uzrokovan nedostatkom sna povećava znakove starenja kao što su bore, smanjena elastičnost kože i neravnomjerna pigmentacija. Gubitak elastičnosti kože doprinosi stvaranju podočnjaka.

Osip – Stres može utjecati na slabiji imunitet. Oslabljeni imunitet vodi ka neravnoteži bakterija u crijevima i koži (disbioza). Kada se ova neravnoteža pojavi na koži, vodi ka crvenilu i osipu. Stres je poznat kao okidač za mnoge kožne bolesti, uključujući psorijazu, ekcemu i kontaktni dermatitis.