!

Ako ste ujutro navikli krenuti u svakodnevne obaveze bez doručka, samo uz kafu i cigaretu, to kod ljudi s inače osjetljivim želucem može imati štetne posljedice.

"Kafa može potaknuti proizvodnju više kiseline u želucu, što može dovesti do učestalih žgaravica, ili refluksa, no ne smeta svim ljudima jednako i ne postoji jedinstvena preporuka oko toga je li štetno započeti dan bez ranojutarnjeg obroka", kaže dr. Milan Marković, gastroenterolog iz Splita za 24sata.hr.

Štoviše, dodaje, jutarnja kafa može imati i pozitivne efekte, jer nas osvježava, a djeluje i kao diuretik, pa potiče jutarnje izbacivanje otrova. Pritom svako sam mora procijeniti kako se osjeća nakon kave natašte, te ako osjeti neke simptome jednostavno prekinuti s tom navikom i osmisliti barem neki lagani obrok koji može pojesti prije šalice tog opojnog napitka. Dobar izbor su tost s malo maslaca i marmelade, ili zobena kaša s malo cimeta.

"Oko cigarete nema spora: Ona je štetna u bilo koje vrijeme, i prije i poslije obroka, i svakome bih preporučio da prestane pušiti. No, ta se šteta prije svega odnosi na stanje krvnih žila i respiratornog sustava, manje je povezano s gastroenterološkim problemima. Kava bez doručka, s druge strane, nekim ljudima može smetati, odnosno može se dogoditi da se nakon godina takve prakse jave određeni simptomi, dok kod drugih neće biti reakcija", kaže dr. Marković.

S druge strane, dodaje, taj jutarnji ritual za mnoge ljude ima i emocionalni efekt.

"Tih pet minuta na početku dana mnogima pomažu da se psihički pripreme za radne i porodične obaveze, kao ritual koji pomaže da se lakše nosimo s onim što nas čeka tako da je teško samo zabraniti tu naviku onima koji su na nju navikli - kaže dr. Marković.

Dodaje kako bi njegova preporuka zato bila: Vodite računa o reakcijama organizma i ako primijetite da vam smeta, mijenjajte navike.