Loše utiče na organizam

Zima je godišnje doba kada je naša koža izložena vremenskim neprilikama - vjetru, hladnoći, vlažnosti vazduha, mrazu, a sve to loše utiče na organizam.

Koža se peruta, svrbi i sklona je pucanju. Tokom zime smo uglavnom u zatvorenim prostorima, a time smo i osjetljiviji na infekcije i viruse. Osim toga, hladnoća može uticati na naše tijelo na razne načine.

Međutim, nisu svi štetni za naše zdravlje. Jedna promjena je i korisna, a to je lakše mršavljenje tokom najhladnijeg doba godine, prenosi BrightSide.

Pročitajte šta se sve dešava sa našim tijelom zimi.

Usne se isušuju

Na niskim temperaturama isušuju se naše usne, a da bismo to popravili, često ih vlažimo jezikom. Međutim, ova navika dodatno uzrokuje pucanje usana.

Slina brzo isparava, usne ostaju suhe. Sadrži i puno enzima koji su preoštri i zbog kojih možete osjećati nelagodu.

Zubi postaju osjetljiviji

Ako imate osjetljive zube, možete osjetiti oštru, prodornu bol kad je napolju hladno.

Hladan zrak može da prodre do živaca duboko u zubu i tako uzrokuje zubobolju.

Raste šećer u krvi

Hladno vrijeme podstiče tijelo da oslobađa kortizol - hormon stresa koji povećava nivo šećera u krvi. Zato se kod mnogih s padom temperature povećava i šećer u krvi jer kad je hladno manja nam je motivacija za vježbanje.

S obzirom na to da fizička aktivnost smanjuje šećer u krvi, ljekari savjetuju vježbanje kod kuće zimi da bi se održao nivo šećera pod kontrolom.

Lakše gubite kilograme

Iako je istina da mnogi ljudi tokom zime nabace kilograme, tijelu je također lakše da sagori kalorije kad je hladno.

Kada se tijelo prilagodi na hladne temperature, mi proizvodimo toplotu i sagorjevamo dodatnu energiju. Kada drhtimo kako bismo se prilagodili hladnoći, sagorjevamo više kalorija.

Izraženije su bore

Nije zima potpuni krivac za izražene bore, ali istina je da je koža u tom periodu godine osjetljivija na oštećenja.

S obzirom na to da tokom hladnih mjeseci dolazi do pada vlage u zraku, koža počinje da se suši. Ne može da zadrži dovoljno vode, zbog čega postaje suha i sklona borama.

Brže dehidriramo

Tokom zime rijetko osjećamo žeđ i često zaboravimo da pijemo dovoljno vode. S obzirom na to da se manje hladimo znojem, obično pijemo manje, misleći da smo dovoljno hidrirani. Ali osjećaj manje žeđi ne znači da tijelu treba manje vode. Stoga, izuzetno je važno piti svakodnevno dovoljnu količinu vode, piše Vecernji.