Ne ignorišite ih

Michela Sorensen gostovala je prije nekoliko dana na australijskoj nacionalnoj televiziji u jutarnjem showu te je objasnila koji učestali i naizgled nevažni simptomi mogu biti razlog za hitan odlazak ljekaru.

Ti su simptomi, istakla je ona, "crvene zastavice" koje se skrivaju na očitom mjestu. Kazala je da je tako stalna žeđ prvi simptom dijabetesa, a tupa bol u licu mogla bi biti simptom srčanog udara, dok je suhi kašalj simptom astme.

Doktorica opće prakse upozorava da nespretnost i bolovi u vilici mogu biti prvi simptomi ozbiljnih zdravstvenih problema poput raka ili srčanog udara.

Upozorila je žene da budu posebno oprezne u promjenama u probavi, kao što su nadutost ili zatvor jer je riječ o simptomima koji se mogu povezati s rakom jajnika koji je teško dijagnosticirati.

"Ako ste primijetili promjene u tijelu i niste sigurni jesu li one nastale samo zato što ste umorni ili iscrpljeni, nemojte ih ignorirati. Niko ne poznaje vaše tijelo bolje od vas", kazala je dr. Sorensen, piše Daily Mail.

1. Bolovi u vilici

Iako obično srčani udar može najaviti osjećaj stezanja u prsima, dr. Sorensen kaže da je kod pojedinaca, naročitooboljelih od dijabetesa, to iskustvo bilo povezano s bolovima u vilici.

"Osjećaj je tupa bol koja se širi duž lica u ruku. Važno je da to ne ignorirate", objasnila je ona.

2. Promjene u probavi

Promjene u teksturi, učestalosti i boji stolice koji traju više od nekoliko dana razlog su za posjetu ljekaru kako bi otklonio sumnju na rak crijeva.

Ukoliko imate zatvor ili patite od nadutosti, također posjetite liječnika, čak i ako ste nedavno bili na pregledu.

3. Nespretnost

Nespretnost može biti pokazatelj skorog moždanog udara ili druge bolesti mozga, upozorila je doktorica.

Posebnu pažnju treba obratiti ako vam stvari česti ispadaju iz ruke, gubite kontrolu nad nogama i borite se kako biste hodali po ravnoj liniji. Ako takve tegobe potraju, riječ je o razlogu za brigu.

4. Nagli gubitak težine

Iako je gubitak kilograma kroz prehranu i aktivnost razlog za slavlje, dr. Sorensen upozorava da je neočekivani gubitak težine znak da se tijelo bori s infekcijom ili nekom opasnijom bolešću.

"Ako u roku od četiri do osam tjedana naglo izgubite više od pet posto težine bez da ste mijenjali životni stil, svakako otiđite doktoru kako bi eliminirao mogućnost autoimune bolesti ili karcinoma", savjetovala je Sorensen.

5. Noćni kašalj

Blagi, ali uporni kašalj koji se javlja u kasnim noćnim satima slabo je poznati simptom astme.

Kašalj je obično suh, a svakako radi toga treba posjetiti ljekara kako bi se otklonila moguća šteta koju uzrokuje plućima.

6. Gubitak daha

Ako brzo ostajete bez daha, to može biti znak da niste u formi, no isto tako može ukazivati na anemiju. Riječ je o stanju izazvanom zbog smanjenja crvenih krvnih zrnaca koji prenose kisik po tijelu.

Ako ih nemate dovoljno, osjećaj je sličan kao da ste cijelo vrijeme na velikim visinama, objasnila je doktorica.

Najčešći uzrok anemije je nedostatak vitamina B12 i željeza, a riječ je o stanju učestalom među ženama reproduktivne dobi radi mjesečnice, prenosi 24sata.