NEVJEROVATNO

Ugur Sahin, jedan od osnivača BioNTecha, za samo nekoliko sati je napravio vakcinu, koja bi mogla da dovede do kraja epidemije koronavirusa.

Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je hitnu autorizaciju Pfizerove i BioNTechove vakcine protiv koronavirusa u petak.

Dvije doze vakcine prve su odobrene u SAD, iako će Modernina vakcina vjerovatno takođe biti odobrena do kraja mjeseca, piše Business Insider.

Nakon mjesec dana testranja, utvrđeno je da je vakcina 95 posto efektna u sprečavanju kovida 19, na velikom broju ispitanika - učestvovalo je ukupno 43.548 slučajno odabranih ljudi, od kojih je 43.448 primilo injekcije - 21.270 primila je vakcinu, a 21.728 placebo.

Kako se navodi, razvojni proces protekao je neočekivano brzo - nijedna druga vakcina u historiji nije tako brzo dizajnirana i napravljena. Primjera radi, iza nje je vakcina za čiji je pronalazak bilo potrebno četiri godine.

Ono što je naročito zaprepašćujuće jese da je Ugur Sahin, jedan od osnivača BioNTecha, ovu vakcinu dizjanirao za samo nekoliko sati tokom jednog januarskog dana, piše The Journal.

Portparol BioNTecha potvrdio je da je Sahun, koji je ovu kompaniju osnovao sa svojim suprugom Uzlem Tureci, grubi dizajn osmislio tokom jednog vikenda.

Za Moderninu vakcinu takođe je bilo potrebno samo dva dana, prenio je ranije Business Insider. Razlog zašto su oba kandidata tako brzo osmislila sastav vakcine jeste to što su se oba koncetrisala na informacionu RNK (iRNK).

FDA nikada do sada nije odobrila vakcinu ili liječenje bazirano na iRNK. Sa odobrenjima datim Pfizeru, BioNTechu i vjerovatno Moderni, moguće je da će iRNK vakcina postati novi standard u industriji lijekova.