STRUČNJACI OBJASNILI

Postoje oni ljudi koji dan počinju limunadom, vodom ili mlijekom, no većina se ipak opredijeli za čaj ili kafu.

Iako oba napitka sadrže kofein, jeste li ikada razmišljali o tome – koji je od njih zdraviji?

Nivo kofeina zavidi od vrste čaja ili kafe, o pripremi i veličini napitka.

Stručnjaci ističu da najviše kofeina sadrži hladno prešana kafa - 96 mg, nakon nje obična kafa, pa latte, ledena i tek onda crni čaj sa 48 g kofeina. Slijede potom zeleni čaj, beskofeinska kafa i na zadnjem mjestu biljni čaj s nula posto kofeina.

Kada je u pitanju zdravlje, kafa je odličan izvor antioksidanasa, kofeina i trigonelina koji su odlična podrška kognitivnim funkcijama i mogu smanjiti rizik od gubitka pamćenja.

Osim toga, protivupalna komponenta u kafi igra veliku ulogu te dobro utječe na masnu jetru, dijabetes i zdravlje mozga.

Istraživanja čak pokazuju da žene koje piju dvije do tri šoljice kafe dnevno imaju manje masnog tkiva od onih koje nisu redovni konzumenti napitka.

Čaj također ima brojne zdravstvene beneficije, od smirivanja mučnine, do popuštanja glavobolje i smirivanja probave. Slično kao kafa, čaj također djeluje protivupalno i bogat je antioksidansima, a neka istraživanja pokazala su i da je zeleni čaj dobar za kardiovaskularni sistem.

Loše strane kofeina su te da može izazvati trnce, anksioznost, visok pritisak, dehidraciju, nesanicu i glavobolje, pa pripazite ako i konzumirate kafu da to bude do maksimalno 400 mg kofeina dnevno.

Ako se ne možete držati pod kontrolom ili vam kofein jednostavno smeta, prebacite se na čaj s kojim ste sigurniji.

No, za koji god napitak se podlučili, dnevnu dozu konzumacije vode nemojte izbjegavati.