Vraćanje u normalu

Za većinu pacijenata sa koronavirusom koji pate od anosmije, čulo mirisa se vraća u roku od nekoliko nedjelja, a ljekari još uvijek ne znaju da li virus uzrokuje dugotrajni gubitak ovog čula – pošto ima i onih kojima se mirisi potpuno mijenjaju nakon povratka u normalu.

Čulo mirisa je složeno i usko vezano za naše preživljavanje – sposobnost da osjetimo miris vatre, curenje hemikalija ili pokvarenu hranu – i za našu mogućnost da osjetimo složeni ukus i uživamo u hrani.

Naša čula – miris, vid, sluh, ukus i dodir – nas povezuju sa svijetom u kojem živimo, sa samim životom. Čula svakodnevnom životu dodaju bogatstvo i teksturu, ona su također povezana sa našim emocijama.

Dobra vijest je da su olfaktorni neuroni, pomoću kojih osjećamo miris, sposobni za regeneraciju. "Loša vijest je da se neće kod svih vratiti na svoj nivo funkcionisanja koju su imali prije korone", rekao je Leo Newhouse, koji je specijalizovan za oporavak pacijenta, a prenosi nova.rs.

On je za “Harvard Health Publishing” izjavio da pacijenti sa postvirusnim gubitkom mirisa imaju otprilike 60 do 8posto šanse da vrate dio svoje funkcije mirisa u roku od godinu dana.

Budući da se čulo mirisa obično smanjuje zbog starosti, oporavak bi mogao trajati duže za starije odrasle osobe.

"Da bi ponovo probudili nos, većina specijalista preporučuje trening mirisa, svakodnevnu rutinu mirisanja esencijalnih ulja poput limuna, eukaliptusa, karanfilića, ruže. Ako patite od gubitka mirisa, nemojte se obeshrabriti ako neke od esencija mirišu drugačije od onoga što ste očekivali, izobličenja povezana sa gubitkom mirisa (troposmija) nisu rijetka", dodao je Newhouse.

Nedostatak vitamina B12 može dovesti do olfaktorne disfunkcije i djelimičnog ili potpunog gubitka mirisa.

"Uključite dovoljno izvora vitamina B12 u svoju ishranu – jedite namirnice poput ribe, jaja, piletine, mlijeka, jogurta i sira. Ako ste vegan ili vegetarijanac, obratite se ljekaru o dodacima ishrani kako biste nadomjestili nedostatak ovog vitamina", zaključio je doktor.

Studije su pokazale da pušenje može dodatno oštetiti i osjećaj mirisa i osjećaj ukusa. Ostavljanje cigareta je stoga siguran način da poboljšate čulo mirisa.