ISTRAŽIVANJA POTVRDILA

Donedavno su namirnice sa visokim sadržajem masti važile za najveće neprijatelje ljudskog zdravlja. Kako su ih stavili na crnu listu, vodeći svjetski nutricionisti su masti i vratili na naše tanjire, zaključivši da su one ipak neophodne za tijelo, pa čak i u namjeri gubitka viška kilograma.

Istraživanja pokazuju da unošenje dobrih masti značajno smanjuje i rizik od srčanih bolesti, piše Harpers Bazaar. Na listi najboljih, zdravih izvora masti, koji definitivno neće naštetiti figuri, su namirnice poput crvene ribe, avokada, maslina, orašastih plodova...

Svi već znamo blagodeti ribe na ljudsko zdravlje, zbog čega je često nazivaju i superhranom, koja prije svega hrani mozak. Omega-3 masne kiseline kojima je crvena riba bogata poboljšavaju moždane funkcije, te je preporučljivo uvesti losos i pastrmku u jelovnik. Morski plodovi, poput ostriga i dagnji, takođe su odlične opcije.

Možda niste znali da avokado ima antivirusno dejstvo. Meksički naučnici su pokazali i da ulje avokada smanjuje trigliceride i LDL holesterol, koji su direktno povezani sa rizikom od vaskularnih oboljenja. Pored toga, visok sadržaj masti u avokadu pomaže tijelu da apsorbuje vitamine A, D, E i K, pa preporučujemo da pređete na zdravu naviku dodavanja avokada u vašu salatu od povrća. Međutim, treba znati da u jednom avokadu ima oko 350 kcal, te je dobro pridržavati se dnevne norme i ne jesti više od polovine voća odjednom.

Maslinovo ulje je davno proglašeno za jedno od najzdravijih, ali plodovi masline, kao takvi, zaslužuju da se nađu na listi najzdravije masne hrane. Zahvaljujući svojim jedinstvenim kiselinama one štite srčani mišić od oštećenja. Također, bogate su gvožđem i antioksidantima koji čuvaju ćelije. Ako ne volite čiste masline, možete ih dodavati u salatu ili jednostavno spremajte hranu sa maslinovim uljem.

Suprotno ukorijenjenom mišljenju, čokolada može biti korisna za vašu figuru, ali samo ona sa visokim udjelom kakaa. Nedavna istraživanja sugerišu da su ljudi koji jedu tamnu čokoladu u prosijeku za 2-3 kilograma vitkiji od onih koji ovaj proizvod uopšte ne konzumiraju. I ovo nije jedina prednost uživanja u omiljenoj poslastici. Naime, dvije kockice čokolade dnevno štite srce i jačaju zidove krvnih sudova.