BEZ DOKTORA I SKUPIH LIJEKOVA

Sinusitis je neugodna infekcija sinusa koja nastaje zbog povećane proizvodnje sluzi koja se iz sinusnih kanala cijedi u nosnu šupljinu.

Očituje se simptomima kao što su kihanje, osjećaj težine u glavi, začepljeni nos te curenje iz nosa.

Antibiotici koji se propisuju za sinusitis često su potpuno beskorisni s obzirom na to da u mnogim slučajevima upalu sinusa uzrokuju virusi, a ne bakterije.

Simptomi virusne infekcije sinusa obično traju oko sedam dana te prolaze sami od sebe uz pomoć zdrave hrane te ljekovitih biljaka i začina.

No, u nekim se slučajevima virusna infekcija može pretvoriti u bakterijsku, i takva je upala upornija i dugotrajnija. Dolazi s težim simptomima, većim bolovima i intenzivnijim začepljenjem nosa.

Prirodna rješenja za tegobe sinusitisa


U nastavku doznajte koje to prirodne pripravke i metode možete prakticirati kod kuće kao pomoć kod začepljenog nosa i glavobolje uzrokovane upaljenim sinusima.
 

Đumbir, kurkuma i bijeli luk

Ove moćne proutuupalne biljke pomoći će vam i kod sinusitisa. Riječ je o pravim prirodnim antibioticima. Od đumbira možete kuhati vrući čaj s dodatkom kurkume u prahu.
 

Čaj od đumbira i kurkume

U šoljicu vruće vode dodajte komadić naribanog svježeg đumbira, 1 kašikicu kurkume u prahu, pola kašikice cejlonskog cimeta te prstohvat crnog i kajenskog bibera.

Ostavite da odstoji 10-15 minuta pa popijte.

Bijeli luk vam također može pomoći kod začepljenog nosa: zgnječite 4-5 režnjeva bijelog luka pa snažno udišite njihov miris.
 
Još jedna varijanta je da pomiješate kašikicu zgnječenog bijelog luka s kapikicom kurkume u prahu i dvije kašike meda. Pojedite po kašikicu ove mješavine svaki dan.
 

Slana otopina za nos (neti pot)

U pola šoljice tople filtrirane vode dodajte ½ kašike himalajske soli. Napunite bočicu ili neti posudu pa ulijte kroz jednu nosnicu tako da tekućina iscuri kroz drugu.

Trebali biste ovo prakticirati nad kadom te glavu ukoso nagnuti u jednu stranu dok ne nađete pravi ugao tako da tekućina iscuri kroz drugu nosnicu. Ponovite postupak tako da tekućinu ulijete u drugu nosnicu.

Ova će slana otopina umiriti vaše sinuse te izbaciti bakterije i iritanse koji se u njima zadržavaju.