SIMPTOMI KORONAVIRUSA

Prisustvo koronavirusa u organizmu može da izazove brojne simptome, a jedan od njih je i ovaj okus.

Gubitak mirisa i okusa jedan je od glavnih simptoma. Uporni metalni okus u ustima manje je poznat simptom i naziva se parageuzija. Može imati širok spektar uzroka koji mogu biti privremeni ili dugotrajni.

U studiji objavljenoj u američkoj Nacionalnoj medicinskoj biblioteci istraženi su simptomi COVID-19.

- Kod mnogih ljudi koji imaju virusnu infekciju gornjih disajnih puteva, opažanje okusa često je otupljeno ili sekundarno zbog rinitisa i nosne opstrukcije, ili od direktnih virusnih povreda olfaktornog neuroepitela - navedeno je u studiji.

Retronazalni njuh, kombinacija ortonazalnog mirisa i ukusa, je senzorni proces koji omogućava ljudima da percipiraju okus, koji se definiše kao percepcija bilo čega izvan pet dimenzija ukusa hrane - slatke, slane, gorke, kisele i ljute.

- Jedna 59-godišnja žena dovedena je kod nas kolima hitne pomoći 29. marta 2020. godine, usljed višednevnog otežanog disanja, malaksalosti i gubitka apetita. Otprilike sedmicu dana prije prijema pacijentkinja je počela da osjeća znatno smanjenje apetita i nezainteresovanost za hranu. Ovi simptomi su bili izolovani i prethodili su bilo kojoj indikaciji da je bolesna. Hrana u kojoj inače uživa imala je okus metala - naveli su ljekari.

Tokom dodatnih ispitivanja pacijentkinja je otkrila da polako gubi sposobnost mirisa koja je napredovala do potpune anosmije u odsustvu zagušenja ili bilo kakvih drugih nazalnih simptoma. Rezultat na koronavirus bio je pozitivan 2. aprila.

Virus također može da izazove otežano disanje, dijareju i gubitak apetita.

- Metalni okus obično nije ozbiljan i može da bude simptom različitih stvari - rekli su iz Nacionalne službe za zdravlje Velike Britanije i dodali da će liječenje zavisiti od uzroka.

- Najčešći uzroci metalnog okusa uključuju bolesti desni, uzimanje lijekova poput antibiotika, liječenje karcinoma ili prehlade, infekciju sinusa i druge probleme sa disajnim putevima. Ponekad se metalni okus može povezati sa problemom mirisa. Ne postoji nijedan način za liječenje ili sprečavanje metalnog okusa u ustima - ističu ljekari.

U nekim slučajevima ovaj neprijatni simptom može da se povuče sam od seb, naprimjer, ako prestanete da uzimate vitamine ili gvožđe.

Neki lijekovi također mogu dati metalni okus u ustima. Provjerite kod svog ljekara i obavijestite ga ako imate ovaj neželjeni efekat. Možda prelazak na drugi lijek može da pomogne, ali nemojte prekidati terapiju bez prethodnog razgovora sa ljekarom.