Namirnica sezone

Kupus je čudesna namirnica. Ne samo što je bogat mineralima nego se oni nalaze u omjerima koje tijelo najlakše može iskoristiti.

Iako se kuhanjem njegova korisnost smanjuje, sve što vrijedi za svježi vrijedi i za kiseli kupus. Kupus je jedna od rijetkih namirnica čija se nutritivna svojstva povećavaju tokom procesa kiseljenja. Tako se fermentacijom stvara i vitamin B12, koji se nalazi isključivo u namirnicama životinjskog porijekla, zato se kiseli kupus posebno preporučuje veganima i vegetarijancima.

Po sadržaju vitamina C može se mjeriti s limunom i narandžom. Čak je i tekućina dobijena kiseljenjem kupusa ljekovita. Rasol se kod nas udomaćio kao napitak koji pomaže kod svih tegoba u vezi s probavnim trakt te kao narodni lijek za smanjivanje oteklina na zglobovima.

Eksperimentalno je dokazano da se sokom od svježeg kupusa uspješno liječe čir na želucu i upala debelog crijeva. Pretpostavlja se da je za to zaslužan vitamin U, čiji manjak u želucu i crijevima stvara preduvjete za razvoj čira. Sok od svježeg kupusa potiče izmjenu tvari u stanicama i povoljno djeluje na sluzokožu crijeva.

Pomiješan sa sokom od mrkve i repe odličan je napitak za one koji pate od manjka kalcija. Također se preporučuje ženama u srednjim godinama kako bi se zaustavio proces osteoporoze. Djeluje na dobro raspoloženje, zahvaljujući boljem iskorištavanju bjelančevina, čini organizam otpornijim na stres te aktivira izmjenu tvari.

Anemija

Kupus je bogat mineralnim solima, vitaminima i hlorofilom, te se preporučuje slabokrvnim osobama, koje bi ga trebale jesti sirovog ili kuhanog na pari, a bilo bi dobro da svakog dana popiju po dvije čaše svježe iscijeđenog soka.

Bolja probava

Protiv manjka kiseline u želucu prvog dana popijte jednu čašu rasola, drugi dan dvije čaše, trećeg dana tri i tako do pet čaša. Potom smanjujte količinu obrnutim redoslijedom. Protiv vjetrova napravite sok od svježega kupusa i pijte 20-30 g soka, ujutro na prazan želudac tokom pet dana.

Sok od kupusa

Operite dobro glavicu kupusa. U mikser dodajte pola litra vode. Ubacite kupus i miksajte dok ne dobijete jednoliku smjesu. Kupus se može miješati i s drugim voćem i povrćem, npr. mrkvom ili jabukom radi ublažavanja okusa.

Glavobolja

Patite li od glavobolje, možete iskušati ovaj narodni recept - na čelo položite list kiseloga kupusa, omotajte ga gazom i lezite u krevet.

Paraziti

Kod oboljenja kao što su gliste kod djece ili razni paraziti u crijevima uzimamo sok svježega kupusa ili rasol od kiseloga kupusa svaka 2 sata po kašiku, a uz to jedemo salatu od kiseloga kupusa s bijelim lukom i maslinovim uljem 2 puta na dan.

Alergija i ubodi

Alergijske reakcije na koži i ubode kukaca možete ublažiti tako da na zahvaćeno mjesto nanesete list kiseloga kupusa ili ga nekoliko puta na dan mažete rasolom.

Protiv kašlja

Napravite sirup od 500 g soka crvenog kupusa i 500 g šećera ili meda. Pomiješajte sok od kupusa sa šećerom ili medom i kuhajte nekoliko minuta. Uzimajte 3-4 kašike sirupa na dan.