PROCJENA ANALITIČARA

Američka farmaceutska kompanija Pfizer i njemački BioNTech objavili su prije nekoliko dana revolucionarne vijesti – prvi rezultati velikog istraživanja pokazali su da je njihova vakcina protiv Covida-19 90 posto efikasna.

Analitičari u Američkoj investicijskoj banci Morgan Stanley procijenili su koliko će farmaceutski div i njihov partner zaraditi od prodaje vakcine širom svijeta, a brojka je zaista fascinantna, piše ugledni list Guardian.

Sljedeće godine, Pfizer i BioNTech zaradit će oko 13 milijardi dolara, odnosno oko 21.5 milijardi KM od prodaje vakcine, procijenili su analitičari banke Morgan Stanley.

Pfizer će prodati 100 miliona doza Sjedinjenim Američkim Državama po cijeni od 39 dolara (64 KM) po dozi, uz opciju dodatnih 500 miliona doza po novoj cijeni.

EU je takođe naručila veliki broj vakcina, 200 miliona, dok je Velika Britanija naručila 40 miliona.

Dok su neki drugi proizvođači odlučili da ne gledaju na vakcinu kao na priliku za profit, Pfizer je zauzeo drugačiji stav.

Odbili su sredstva američkih programa za otkrivanje vakcine, i uložili skoro dvije milijarde sopstvenih sredstava kako bi razvili cjepivo za Covid-19 u saradnji sa BioNTechom.

BioNTech, koji je puno manja firma od Pfizera (prošle godine zabilježili su prihod od “samo” 109 miliona eura, dok je Pfizer prihodio 52 milijarde dolara), dobio je sredstva u iznosu od 375 miliona eura od njemačke vlade, odnosno 100 miliona dolara od EU investicijske banke.

Humanitarna organizacija Oxfam osudila je ovakav pristup, kazavši kako će “vakcina imati učinkovitost od nula posto osobama koje je ne mogu priuštiti”.

Pfizerovi rivali Johnson&Johnson, te AstraZeneca, koja proizvodi vakcinu u saradnji sa Oxford univerzitetom, oboje su obećali da će njihova vakcina biti dostupna po cijeni od koje neće profitirati.

AstraZeneca naplaćuje državama vakcinu tri do pet dolara po dozi.

Još jedna američka firma, Moderna, koja je dobila skoro milijardu dolara sredstava od američke vlade, procijenila je vakcinu 32 do 37 dolara.