Oprez,opasno po zdravlje

Banane su odlične sirove, pečene, u desertima ili jutarnjim žitaricama

Imaju odličnu nutritivnu vrijednost i najbolja su hrana kada si u žurbi. No, ipak nije sve s bananama tako savršeno...
Postoji ograničenje kada se radi o količini banana koju smijemo pojesti.
Banane mogu biti vrlo teško probavljive ako pretjeramo s njima, a mogu imati posljedice i na srce. Nakon što ovo pročitate, vjerovatno ćete dobro razmisliti prije nego pojedete više od jedne banane zaredom.
Banane imaju mnogo odličnih nutrijenata, no u velikim količinama neće pomoći u mršavljenju (upravo suprotno). One sadrže mnogo više kalorija nego bilo koje drugo voće (oko 105 kalorija po banani), a istovremeno imaju mnogo manji udio vlakana zbog čega nas ne mogu dovoljno dobro zasititi. Iako se banana može činiti kao dobar izbor grickalice ili međuobroka, svi koji broje kalorije znaju da postoje mnogo bolji izbori od banana. Uz to imaju srednju vrijednost glikemijskog indeksa pa bi ih dijabetičari morali izbjegavati.
Mogu uzrokovati alergije
Ako ste primijetili da nekad imate alergijsku reakciju na banane, plave sireve ili parmezan, vjerovatno ste osjetljivi na tiramin. To je sastojak koji se prirodno nalazi u hrani bogatoj proteinima. Kada jedete banane, obavezno maknite svaku nit koja ostaje na njima s kore jer se u kori nalazi najviše tiramina.
Previše kalija
Banane su zbog visokog udjela kalija odlične za srce, ali u malim dozama. Ako jedete previše banana mogli bi  razviti hiperkalijemiju, bolest koja nastaje zbog povišenih razina kalija u krvi. Hiperkalijemija uzrokuje nepravilan ritam srca, slabost u mišićima i privremenu paralizu. 
Ako se nakon jutarnje banane osjećate pospano, tada osjećate posljedice triptofana. Ovaj sastojak koji se nalazi u bananama može usporiti mentalne procese i vrijeme potrebno za reakciju. Osim toga, banane su bogate magnezijem koji opušta mišiće, tako da nakon jedenja banane imate savršenu podlogu za drijemanje. Zato ih je najbolje jesti predvečer.
Loše za želudac
Ako ste osjetili čudan osjećaj, ili čak bolove u želucu nakon što ste pojeli bananu, to se obično dešava nakon što pojedete bananu koja nije dovoljno zrela. Nezrele banane imaju jako puno skroba koji loše sjeda na želudac. Svi bi se trebali kloniti nezrelih banana i kupovati samo one koje često ne izgledaju baš lijepo. Nezrele banane mogu uzrokovati nakupljanje plinova u želucu i općenito nisu toliko zdrave kao one koje su dovoljno zrele.
Kao ni s drugim namirnicama, nije dobro pretjerivati ni s bananama. U sebi kriju malo bogatstvo nutrijenata, no ako ih pojedete previše, mogli bi ste imati velikih problema.
Stoga, jedite banane, ali u umjerinim količinama!