MUKE PO KAMENCU

Stavite jednu šoljicu sirćeta tamo gdje inače stavljate omekšivač; veš mašinu namjestite na 95 stepeni i odaberite program koji traje najkraće te dodatno ispiranje

Jesensko čišćenje mnogima uključuje temeljito ribanje svakog kutka doma. No, kako čistite veš mašinu?

Čak i taj uređaj, koji sam po sebi služi za čišćenje, s vremena na vrijeme treba temeljito očistiti. Pravilno održavanje veš mašine učinit će da ona duže traje.

Kao i kod svakog drugog uređaja, tokom korištenja se nakupljaju masti i kamenac što je čini više izloženom raznim kvarovima.

Zato smo pronašli jednostavan način za čišćenje. Potreban vam je samo jedan sastojak i nekoliko minuta da vaša veš mašina postane mirisna i čista.

Radi se o bijelom, odnosno, alkoholnom sirćetu. On onemogućava razvoj bakterija i učinkovito je sredstvo protiv kamenca.

Stavite jednu šoljicu sirćeta tamo gdje inače stavljate omekšivač. Veš mašinu namjestite na 95 stepeni i odaberite program koji traje najkraće te dodatno ispiranje.

Za to vrijeme možete pomiješati vruću vodu i alkoholno sirće te pošpricati veš objekat tretiranja izvana.

Nakon 10 minuta ćete s lakoćom moći skinuti svu prljavštinu. Za mjesta koja je teže dohvatiti možete koristiti staru četkicu za zube i zatim prebrisati običnom krpom.

Dodatni savjet: Umjesto omekšivača možete povremeno koristiti istu količinu sirćeta u koji ste stavili 10 kapi svog omiljenog eteričnog ulja. Osim što će omekšati robu, sirće će spriječiti nastajanje kamenca u veš mašini.

Jutarnji list