Režije

Promjenom navika u kućanstvu možete znatno uštedjeti na struji bez da vam standard življenja pati, a to će posebno značiti penzionerima i nezaposlenima.

Glavni potrošači struje u kućanstvu su klima-uređaj, termoakumulacijska peć, električni šporet, te mašine za veš i suđe.

Na klimi najlakše štedite tako da smanjite temperaturu hlađenja. Samo jedan stepen uštedi vam i do 3 posto energije. Isto tako, ako odjeću perete na 40 umjesto 60 stepeni, trošiti ćete upola manje struje. Uz to, slobodno ugasite šporet nekoliko minuta prije kraja pripremanja hrane jer će se ona nastaviti kuhati i peći još neko vrijeme dok se uređaj hladi.

Uštedjeti možete i ako smanjite broj stvari koje peglate. Vjerojatno ne želite hodati zgužvani, ali stvarno nije neophodno peglati posteljinu, kuhinjske krpe ili ručnike.

Frižider i zamrzivač isto troše mnogo struje, jer cijelo vrijeme rade.

Iako ih ne možete isključiti, eventualno možete uštedjeti ako malo smanjite temperaturu hlađenja. A štedne ili LED žarulje troše i do 80 posto manje struje od običnih, a i traju desetak puta duže.

1. Planirajte
Kad god možete, pripremajte obroke za dva, tri dana odjednom. Potrošnja struje nije ista kada uključujete šporet svaki, ili svaki treći dan.

2. Isključite iz utičnica
Ne ostavljajte uređaje na čekanju, već ih isključite iz struje. Naprimjer, TV i dalje troši oko 24 posto energije iako je ugašen. Procjenjuje se da oko 6 posto struje u kućanstvu odlazi na uređaje koji su ostavljeni na "stand by".

3. Pazite na temperaturu
Pazite da vam vrata frižidera ne budu predugo otvorena jer će inače morati ponovo hladiti unutrašnjost, a to ne može bez dodatnog trošenja energije.

4. Frižider na hladnom
Stavite frižider na najhladnije mjesto u stanu/kući. Pazite da se ne izlažu sunčevoj svjetlosti. Hladni prostor rezultira manjim trošenjem energije, jer svaki stepen manje što frižider mora hladiti znači i smanjenje potrošnje struje i do 6 posto.

5. Priključite mašinu za veš na toplu vodu
Ako je ikako moguće, priključite mašinu za veš, kao i onaj za pranje suđa, na dovod tople vode, jer ti uređaji troše najviše energije upravo na zagrijavanje vode.

6. Pazite na veličinu posuđa
Veličinu posuđa prilagodite količini hrane koju pripremate. Ako hranu stavite u preveliku posudu, potrošit ćete više energije na pripremanje hrane, kao i na kasnije pranje.

7. Izbjegavajte "stand by" način rada
Probajte nikada ne držati uređaje u "stand by" modu (najčešće ostaje svijetliti crvena lampica), jer se na taj način troši i do 6 posto struje u kućanstvu.

8. Isključite kompjutere kada ih ne koristite
Kada ne koristite kompjuter, obavezno ga isključite. Ako već mora ostati uključeno, bar isključite monitor, jer ta komponenta troši najviše električne energije.

9. Ne ostavljajte punjače u utičnicama
Neki punjači za mobitele, laptope, tablete… nastavljaju trošiti struju i nakon što ih odvojite od uređaja koje su punili. Zato ih obavezno izvucite iz utičnice kada ih više ne koristite.

10. Kraće se tuširajte
Smanjite vrijeme tuširanja na manje od pet minuta. Izbjegavajte i kupanje u kadi, jer tuširanjem trošite i do pola manje energije nego kupanjem.