Istraživanje

Čišćenje doma je loše za pluća jednako koliko i potrošena kutija cigareta dnevno, zaključak je znanstvenika sa Sveučilišta Bergen u Norveškoj.

Zanimljivo je da isti proizvodi za čišćenje nisu toliko opasni za muškarce, koliko za žene i sve one koji se time profesionalno bave, prenose mediji.

Naučnici su analizirali medicinsko stanje pluća 6.235 žena i muškaraca u 22 medicinska centra te su ih nakon toga ponovo pregledali poslije 20 godina. Odgovorili su na pitanja jesu li čistili samo svoje domove ili su radili baš kao profesionalni higijeničari. Također su i odgovarali na pitanja koliko često se pri svemu tome koriste tekućim proizvodima za čišćenje i sprejevima.

Utvrđeno je kako su žene koje su čistile svoje domove jednom sedmično, ali i žene i muškarci koji su radili kao higijeničari pokazali ubrzano opadanje kapaciteta pluća. To se, inače, događa kod pušača koji potroše dnevno kutiju cigareta u vremenskom razdoblju između 10 i 20 godina.

Kod muškaraca koji su čistili svoje domove nisu primjećene nikakve štetne posljedice. Od cjelokupnog broja žena koje su čistile, njih 13,7 je razvilo astmu.
Naučnici sa Sveučilišta Bergen izjavili su da su proizvodi koji sadrže izbjeljivač i amonijak opasni za pluća. Utvrđeno je i kako nema razlike u tome koriste li se ti proizvodi u tekućem obliku ili u obliku raspršivača.

Liječnica Cecile Svanes kaže kako su kratkoročni utjecaji takvih proizvoda na astmu vrlo dobro istraženi, ali se ne zna  pretjerano puno o dugoročnom utjecaju na funkciju pluća. Takve hemikalije, dodaje, iz dana u dan nanose manju štetu i u određenoj dobi mogu smanjiti funkcionalnost pluća.

Naglasila je i kako ljudi trebaju što manje moguće koristiti proizvode poput izbjeljivača kao i to da su voda i razne krpe od mikrovlakana sasvim dovoljni za čišćenje.