Možete li pogoditi?

Znate li koja su to najprljavija mjesta u vašem domu?

Ako mislite da je to daska na WC šolji, varate se. Možda ćete baš biti i iznenađeni.
Sudoper
Većina misli suprotno, ali kuhinja je jedno od najprljavijih mjesta u vašem domu. Samo u odvodu sudopera na površini od šest kvadratnih centimetara obitava pola miliona bakterija.
Kuhinjska spužvica
Rupice u spužvici čine ja jako teškom za dezinfekciju pa njome "premještate" bakterije s jednog mjesta na drugo. Doskočite ovom problemu tako što ćete na otprilike 60 sekundi spužvu držati u mikrotalasnoj peći.
Prekidači
Koliko često čistite prekidače za svjetla? Nikada? Tokom godina doprinijeli ste tome da na šest kvadratnih centimetara živi 217 bakterija.
Ručke
Kao što smo prethodno spomenuli, ruke su jedne od najprljavijih dijelova ljudskog tijela. Dodirivanjem ručki na vratima, koje se takođe veoma rijetko čiste, klice i bakterije prenose se od svih koji su ikada dirali tu ručku na vaše ruke. Takođe, izrazito su problematične i ručke od frižidera.
Tastatura
Vjerovali ili ne, tastature su prljavije od daski na WC šolji. Svoju tastaturu redovno čistite kompresovanim vazduhom, nježnom tkaninom i blagim deterdžentom.
Daljinski upravljač
Bakterije i virusi veoma se lako prenose uz pomoć daljinskog upravljača. Hoteli su posebno opasni kada je riječ o ovom problemu, pa prilikom svog sljedećeg odsjedanja u nekom hotelu daljinski prije upotrebe obmotajte plastičnom vrećicom.
Četkica za zube
Bakterije vole vlažna mjesta i tu se najbolje razmnožavaju. A ako mislite da bakterije iz vaših usta nisu previše bitne, šta mislite o bakterijama iz WC šolje? Svaki put kada pustite vodu, "val" bakterija zapljusne ostale predmete u vašem kupatilu, uključujući i četkicu. Mijenjajte je barem svaka tri mjeseca.
Posudice za so i biber
Istraživači sa Virginija Univerziteta su pronašli uzočnike prehlade na svakoj posudici soli i bibera koju su testirali. Stoga je bitno da ih redovno perete, ali i čistite vaše ruke