Oprez

Sredstva za čišćenje uglavnom su prepuna hemikalija, a neke od njih, kada ih pomiješate, mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Stručnjaci su izdvojili ona koja nije pametno koristiti zajedno.

Također, upozoravaju kako nije dobro upotrebljavati zajedno isto sredstvo za čišćenje od različitih proizvođača, jer hemikalije u njima mogu biti drukčije.
Nikad ne koristite zajedno:
Izbjeljivač i alkohol - kombinacija hemikalija kao što su, u ovom slučaju, solna kiselina i hloroform, može uzrokovati oštećenje živčanog sistema, pluća, jetre, očiju i kože. Osim toga, visoka razina hloroforma izaziva vrtoglavicu, mučninu, gubitak svijesti, a u ekstremnim slučajevima i smrt.
Izbjeljivač i amonijak - kada se spoje, stvaraju otrovne plinove koji mogu izazvati teška oštećenja dišnog sistema. Visoke koncentracije amonijaka i hloramina (vrlo otrovan plin) proizvode opasnu eksplozivnu tvar. Amonijaka ima u sredstvima za pranje prozora.
Izbjeljivač i sirće - dodavanje i malih količina kiseline u izbjeljivač potiče stvaranje opasnih plinova koji mogu dovesti do ozbiljnih hemijskih opeklina očiju i do oštećenja pluća.
*Savjet je izbjeljivač miješati samo s običnom vodom.
Soda bikarbona i sirće - oni zbog svojih svojstava poništavaju jedno drugo jer je sirće kiselina, a soda kiselinu neutralizira, i to samo po sebi nije opasno. Međutim, njihovo miješanje u zatvorenom spremniku može izazvati eksploziju.
Sirće i vodikov peroksid - ako se koriste zajedno, nastaju kiseline koje pri visokim koncentracijama oštećuju kožu, oči, grlo, nos i pluća, piše BrightSide.