Široka primjena

Od njega možete napraviti osvježivač za kuću ili automobil, pomaže ukloniti razne tvrdokorne naslage, sprječava nakupljanje prašine, skida stare tapete…

Omekšivač za rublje može imati široku primjenu ako znate što trebate napraviti. Vrlo je koristan u kućanstvu, od uklanjanja mrlja i tvrdokornih naslaga do skidanja starih tapeta i osvježavanja automobila. Ovdje je sedam načina kako još iskoristiti omekšivač u kućanstvu:
1. Odličan osvježivač prostora
Vrlo je jednostavno. U bočicu s raspršivačem ulijte omekšivač i vodu u omjeru 1:3, promućkajte i mješavinom pošpricajte zavjese, kauč, tepih ili unutrašnjost automobila, prtljažnik itd. Mirisat će predivno i dugotrajno.
2. Efikasan u borbi protiv prašine
Nekoliko kapi omekšivača stavite na krpu za brisanje prašine te prebrišite površine i predmete u kući. To djeluje na statički elektricitet, koji inače pogoduje sakupljanju prašine – to zapravo sprječava njegovo stvaranje. Osim toga, i to će dodatno namirisati prostor.
3. Glatke površine postaju sjajne
Napravite sredstvo za poliranje tako da pomiješate omekšivač s vodom, u omjeru 1:4 (npr. jednu čašicu omekšivača i četiri vode). Ulijte u bocu s raspršivačem, pošpricajte po glatkoj površini i prebrišite suhom krpicom. Ovaj pripravak je pogodan i za staklene površine te tuš kabine.
4. Pomaže skinuti stare tapete sa zida
Pomiješajte u nekoj posudi pun čep omekšivača i četiri čaše tople vode (oko 1 litre) i spužvom nanosite na tapete. Umjesto spužve možete koristiti i sprej. Važno je da je voda cijelo vrijeme topla. Mješavinu nanosite na dio tapete pa ogulite dok je još mokra, i tako redom.
5. Omekšava kistove za bojanje
Nakon upotrebe i pranja kistova za slikanje, bojanje zidova itd. operite ih i u vodi u koju ste stavili nekoliko kapi omekšivača. Dobro ih osušite i ostat će mekani do sljedećeg bojanja.
6. Za lakše čišćenje od zapečene hrane
Zaboravite ribanje žicom! Umjesto toga napunite, na primjer, lonac na kojem su slojevi zapečene hrane vodom u koju ste dodali malo omekšivača, ostavite oko sat vremena i naslage ćete lako ukloniti.
7. Uklanja tvrdokorne mrlje s prozora
Umjesto da sasušene naslage na prozorima premazujete vodom i pokušavate ukloniti, premažite ih s malo omekšivača, pričekajte deset minuta i obrišite vlažnom krpom. Potom prozore operite uobičajenim načinom.