Nekada je dovoljno da samo promjenite zavjese, pa da kuća blesne novim sjajem. Dajemo vam nekoliko sajveta za pravilan izbor zavjesa koje će vam uljepšati dom.

Pre nego krenete u kupovinu, izmerite garnišne i odlučite da li želite više ili manje nabrane zavjese. Ako želite bogate nabore, kupite zavjese koje su triput duže od garnišne. Za srednje nabore odnos treba da bude dva i po prema jedan, a za male dva prema jedan.

Što se tiče dužine, zavjese se obično pružaju ili skroz do poda ili samo do prozorske daske. Bez obzira na to za koju ste varijantu odlučile, trudite se da zavjese ne dodiruju pod ili dasku prozora. Trebalo bi da budu tek koji centimetar kraće kako ne bi skupljale prašinu.

Ukoliko želite da vam u kuću prodire što više sunčeve svijetlosti, opredjelite se za tanje zavjese. U suprotnom, izaberite neki deblji materijal.

Svijetlije i prozračnije zavjese bolje idu uz male i slabo osvijetljene sobe, dok su tamne i neprozirne idealne za velike sobe s velikim prozorima.

Ako na prozorima nemate roletne, kombinujte tanke zavjese sa draperima. Ukoliko se odlučite za ovu varijantu, birajte one koje će bojom praviti blagi kontrast.

Boja zavjesa mora da se slaže s bojom nameštaja i zidova, inače će narušavati sklad i ambijentalnu cijelinu vašeg doma.

Većina žena ježi se od same pomisli na peglanje zavjesa. Zato se opredjelite za materijale koji se ne gužvaju i obavezno ih perite na programu za zavjese bez centrifugiranja. Zavjese za kuhinje treba da budu od materijala koji mogu da se peru na visokim temperaturama kako bi se uklonile mrlje od hrane.

Venecijanere, trakaste i bambusove zavjese redovno brišite vlažnom krpom. Ne dozvolite da se ulepe od prašine, isparenja i duvanskog dima jer ćete onda morati da ih perete vrućom vodom i odmašćivačima.

Venecijaneri su savršeni za prozore u kupatilu. Birajte boju koja se slaže s pločicama ili sanitarijama.

Za dječije sobe nabavite zavjese veselih boja koje će biti u skladu sa ostalim namještajem.