Preuređenjem stana se unosi svježina i novi ugođaj u prostor.

Sam postupak treba biti vrlo temeljit i promišljen kako ne biste napravili greške čije ćete posljedice osjećati do sljedećeg preuređenja!

Nakon nekoliko godina stanovanja u istom prostoru, sve se čini pomalo dosadnim! Manjim zahvatima svake se godine mogu činiti više ili manje uspješne izmjene, ali konačno sazrije vrijeme kao i finansijske mogućnosti za upuštanje u temeljitije preuređenje stana. Ovo su trenuci koje mnogi jedva čekaju i to s razlogom - dom je mjesto za opuštanje, rad i razonodu te je izuzetno važno da se baš u njemu osjećamo najbolje!

Prvo pravilo - prije samog preuređenja stana, bi trebalo analizirati što vam je smetalo u prijašnjoj koncepciji, a odražavalo se kroz funkcionalne nepravilnost. Pogrešan raspored namještaja i opreme može poremetiti komunikacijske tokove ili otežati i usporiti obavljanje radnih procesa. Ovakve ste nepravilnosti sigurno osjetili i komentirali, pa će vam iskustvo pokušaja i pogreške sigurno nametnuti pravilno rješenje pri preuređenju stana.

Drugo pravilo je sagledavanje stvarnih potreba, koje se ogledaju kroz vaš stil života, nameću kroz raspoložive prostorne mogućnosti  te izražavaju kroz potrebu zadovoljavanja funkcionalnih i estetskih kriterija. Potrebno je naći pravu mjeru i u želji za praćenjem trendova, jer ga svaki prostor ne može izraziti na najbolji način (zbog rasporeda, smanjene površine, nedovoljne količine svjetlosti i sl.). Otkrivanje prave mjere za sve navedene parametre, bit će ogledalo uspješnosti nove koncepcije stana!

Treći pravilo predstavlja nadogradnju na prethodno pravilo. Pri donošenju odluka ne povodite se željom da svoj stambeni prostor uredite baš kao vaš prijatelj i komšija ili da u toj težnji idete još dalje s takmičarskim duhom - vaš stan mora biti još ljepši i bolji. Prostor u kome živite treba biti uređen prema vašim vlastitim mjerilima i u skladu s vlastitim mogućnostima. Skupi materijali ili pojedinačni komadi namještaja koje viđate kod drugih mogu biti nadomješteni jeftinijim i jednostavnijim elementima, koji će u skladnoj kombinaciji s ostalim prostornim parametrima biti vrlo efektni i zapaženi.

Četvrto pravilo - prilikom preuređenja stana nastojte poboljšati njegove prostorne kvalitete. Optičko povećanje ili smanjenje prostora, korigiranje visine, uvođenje veće količine svjetla ili povezivanje prostora, ćete najjednostavnije postići bojom zidova i namještaja, ugradnjom odgovarajućih materijala te odabirom pravilnih elemenata opreme. Dom koga karakterišu prozračnost i dobra dnevna osvijetljenost, kvalitetno je i bezvremensko rješenje!

Peto pravilo - kad sagledate sve prostorne mogućnosti, potrebe i želje te shvatite da ne znate što biste i kako dalje, javite se stručnjacima – arhitektima i dizajnerima koji su tu za vas i rješavanje svih vaših problema. Kompjuterskim vizualizacijama, vrlo se brzo i jednostavno mogu sagledati sve prednosti i nedostaci nove prostorne koncepcije te projektirati rješenje i stambeni prostor kakav ste oduvijek željeli...