Kombiniranje različitih stilova, boja ili loša rasvjeta samo su neke od pogrešaka koje mnogi čine pri uređenju prostora.

Previše namještaja, naime, stvara kaos, a šarenilo boja prostor može učiniti neugodnim, kao i loše osvjetljenje, koje utječe na atmosferu. No i onima s najmanje ukusa i smisla za uređenje pomoći će savjet stručnjaka koji će ih uputiti u tajne opremanja stana te načine na koje mogu povećati kvalitetu stambenog i radnog prostora i učiniti ga ugodnijim za rad i boravak.

Problem nedostatka stambenih kvadrata, veći broj članova kućanstva i navika čuvanja starih i dragih predmeta redovito dovode do natrpanosti stambenog prostora.

Ti su problemi uobičajeni, ali odabirom odgovarajućih komada namještaja poput ugradbenih ormara, koji zatvaraju prostor od poda do stropa, kreveta i garnitura za sjedenje s integriranim spremištem možete rasteretiti svoj stan.

Čest problem je gomilanje namještaja, ali i različiti stilovi, što stvara kaos u prostoru i čini ga neugodnim za boravak i opuštanje. Poigravanje stilovima je najčešće nužda, iako se uz pomoć stručnjaka mogu organizirati doista efektni i originalni interijeri sačinjeni od mješavine različitih stilova. No nemojte se sami igrati, već prostor uvijek nastojite popuniti komadima namještaja koji će imati poveznicu u boji ili materijalu kako bi, kao cjelina, činili skladnu kompoziciju.

Previše šarenila u prostoru smanjuje njegovu kvalitetu. Šareni zastori, zavjese s uzorkom, šareni tepisi, šarene garniture za sjedenje, stolnjaci... U takvom prostoru se teže opustiti, jer previše takvih detalja neprestano zaokuplja pažnju, stoga ga smirite upotrebom maksimalno triju boja, a šareni uzorci neka budu mješavina tih nijansi.

Nakićenost prostora može biti efektna u detaljima, ali ako je to njegova opća karakteristika, svakako će se reflektirati kao negativna značajka. Iako su elementi šarmantnog kiča i blještavilo najavljeni kao trend, koristite ih vrlo umjereno kako biste svoj dom učinili elegantnim i originalnim.

Loše osvijetljeni prostori nisu ugodni za dulji boravak, a rasvjeta treba biti organizirana na način da omogući obavljanje različitih aktivnosti te da pruži mogućnost opuštanja. Različite efekte postići ćete zanimljivim lampama, ugradnjom indirektne rasvjete ili originalnim rasvjetnim tijelima u bojama. Centralna rasvjeta, kao jedina u prostoru, bit će jednolična i ne nudi nikakvu mogućnost za stvaranje naglasaka u prostoru i igre sa svjetlom.

Osim tih osnovnih pogrešaka koje se javljaju prilikom uređenja doma postoje još mnoge, no bitno je da ga opremate planski, vodeći računa o kompletnom ugođaju, a ne samo o pojedinačnom komadu namještaja koji vas je očarao.

Neka kvaliteta, udobnost i funkcionalnost budu sjedinjeni s estetskim zahtjevima uz već poznatu izreku velikog arhitekta Miesa van der Rohea: 'Manje je više!'