NE ZOVITE MAJSTORA

Zamislite što je sve u filteru klima-uređaja "zapelo" i tokom svih prethodnih mjeseci stajalo i taložilo se.

Prljav filter znači - prljav zrak koji udišete, kažu majstori koji održavaju ove aparate, a to nije nešto što želite sebi i svojoj porodici jer negatiovno utječe na zdravlje.

Zbog toga je vrlo važno, prije sezone hlađenja, ako to do sada niste uradili, ili pozvati majstora da očisti klima-uređaj, ili to sami uraditi.

Ako ste se odlučili za ovu drugu varijantu, evo kako ćete to uraditi:

- Sigurnost je na prvom mjestu, stoga najprije isključite uređaj iz napajanja električnom energijom.

- Potom skinite prednju masku klima-uređaja. Obično se ona skida vrlo lako, jednostavnim potezanjem prema sebi. Na nekim je uređajima maska ipak pričvršćena šarafima, pa će vam trebati odvijač.

- Kad skinete prednju masku, pojavit će se filter koji se nalazi upravo iza prednje maske uređaja. Jednostavno ga izvadite, ali pazite na eventualne oštre objekte koji bi mogli stajati iza njega.

- Odnesite filter do umivaonika ili kade. Ovisno o količini prljavštine koja je unutra, najobičnije ispiranje toplom vodom trebalo bi biti sasvim dovoljno. Ako ne, možete upotrijebiti sapun ili deterdžent za veš i uz pomoć četkice za zube očetkati i saprati prljavštinu.

- Na kraju, pobrinite se da je filter potpuno suh prije nego što ga vratite u uređaj. Uglavite ga na mjesto s kojeg ste ga skinuli. Obično se čuje "klik" koji sugerira da je filter pravilno postavljen.

Želite li još temeljitije obaviti posao, pogledajte video u kojemu se vidi šta smijete, a što ne prilikom čišćenja klima-uređaja: 
Izvor: Faktor