MIJENJAJTE IH

Uredna kuća nije samo stvar estetike, već nered može biti izvor stresa i imati ogroman utjecaj na psihološko stanje.

Kako biste uvijek bili opušteni u svom domu, nije ga dovoljno samo čistiti, nego se riješiti i nekih loših navika koje svaki dom čine neurednim, kako piše Bright Side.

Donošenje nepotrebnih stvari

Kako biste olakšali održavanje reda u svom domu, kod kuće ne bi trebalo biti nepotrebnih predmeta. To znači da ih je bolje riješiti prije nego što ih vratite kući. To mogu biti besmisleni suveniri, pokloni, letci i časopisi. Štaviše, pokušajte ne duplicirati stvari i odmah baciti stare kada kupite nove.


Usisivač koristite samo za pod

Prašnjave police, prozorske klupice, radijatori, kauči i madraci, teško dostupni uglovi - sve to lako se može riješiti uz pomoć usisivača. U nekim će slučajevima to biti dovoljno, u drugim će olakšati daljnje čišćenje.

Ne čistite tragove sapuna odmah

Razvijte naviku ispiranja površina u kupaonici odmah nakon što ih upotrijebite. Što se tiče održavanja sudopera čistim, pobrinite se da ga operete barem jednom, na kraju dana. Štaviše, preporučuje se kadu obrisati suhom krpom kako biste uklonili sapun koji se nakuplja.

Držite stvari na stolu

Prikladno je imati pri ruci najčešće korištene predmete, ali često na kraju popunimo sto svime što imamo kod kuće. Iz tog razloga pokušajte držati samo nekoliko potrebnih predmeta na stolu.

Ne perete suđe tokom kuhanja

Trebali biste steći naviku stavljati prljavo posuđe u sudoper napunjen vodom i deterdžentom za pranje suđa, a zatim ih ispirati tokom kuhanja. Ispiranje natopljene nečistoće je puno lakše i brže od uklanjanja osušene prljavštine.