Mudri trikovi će vam uštedjeti novac

Život bez veš mašine sada je teško i zamisliti. Postavlja se pitanje koje zanima sve - kako produžiti vijek veš mašini i postoji li način?

Ovo umnogome zavisi od kvaliteta samog uređaja, ali postoje još neke "cake" koje će sprečiti kvarove.

Prva je redovno čišćenje.

Bubanj veš mašine najbolje ćete očistiti alkoholnim sirćetom. Ubacite četiri kašičice ove tečnosti u pregradu i "zavrtite" jedan ciklus. Ako vam se čini da se nakon završenog ciklusa sirće nije ispralo, ponovite još jednom.

Guma na vratima često se istroši prije vremena i popuca. Osim toga, na njoj se često stvaraju naslage kamenca, nečistoće i gljivica. Izvadite gumu, pa je umočite u mješavinu sirćeta i vode i ostavite da tako odstoji pola sata.

Jednom mjesečno perite i pregrade za prašak za veš i omekšivač. Potopite ga u mješavinu sirćeta i vode na pola sata, pa dobro isperite.

Da biste produžili rok trajanja veš mašine, ne pretjerujte sa količinom praška.

Uvijek je pametnije staviti manje nego više deterdženta. Osim što će višak ostati na odjeći i može izazvati alergije, tokom vremena na bubnju i cijevi za vodu može se stvoriti sloj koji izaziva oštećenja.

Još jedna greška koju većina domaćica čini jeste da nakon vađenja opranog veša iz bubnja, odmah zatvori vrata. Na ovaj način vlaga ostaje unutra, zbog čega se stvaraju buđ i gljivice. Po završetku ciklusa, ostavite vrata otvorena najmanje pola sata, kako bi se bubanj osušio, prenosi Mondo.rs.