Savjeti

Izumljena 1940-ih godina, mikrovalna pećnica jedan je od najvažnijih kućanskih uređaja u svakom kućanstvu.

Iako je namijenjena za podgrijavanje hrane i brzinsko kuhanje, postoji određena hrana koju nikada ne biste trebali zagrijavati u njoj, prenosi BrightSide.

Kuhana jaja

Kada zagrijavate kuhana jaja u mikrovalnoj pećnici, para se nakuplja iz molekula vode uzrokujući povišenje pritiska. Budući da jaja imaju tanku opnu i ljusku, nisu u stanju izdržati sav taj pritisak, što može dovesti do eksplozije samog jaja u mikrovalnoj pećnici ili tijekom prvog zagriza.

Mrkve

Iako se mrkva može kuhati i zagrijavati u mikrovalnoj pećnici, sirova mrkva, pogotovo ona s korom, može biti potencijalno opasna. Ako se ne opere pravilno i ima ostataka nečistoće, minerali iz tla mogu uzrokovati iskre u mikrovalnoj pećnici. Ako se neprekidno događa, to može ozbiljno oštetiti vašu mikrovalnu pećnicu.

Prerađeno meso

Za početak, prerađeno meso nije najzdravija hrana jer sadrži velike količine soli, aditiva, hemikalija i konzervansa. Kada tome još dodate mikrovalno zračenje, razina holesterola može se povećati, što može dovesti do problema sa srcem. Najsigurniji način zagrijavanja je na roštilju ili ploči štednjaka.

Čili papričica

Čili paprika, posebno ona jako ljuta, sadrži visok nivo kapsaicina, koji može biti prilično zapaljiv. Kad je kapsaicin izložen elektromagnetskim valovima u mikrovalnoj pećnici, počinje isparavati i može se zapaliti! Vatra i dim koji će se ispuštati iz mikrovalne pećnice mogu izazvati iritaciju kože i peckanje.

Piletina

Piletina je glavni krivac za širenje salmonele, pogotovo kada nije pravilno kuhana! Kada kuhate komad sirove piletine u mikrovalnoj pećnici, šanse za ravnomjerno i temeljito kuhanje vrlo su male, što čini potencijalnu opasnost od bakterijske kontaminacije. Isto se može reći i za ostale komade sirovog mesa. Najbolje je meso kuhati temeljito, na izravnoj vatri, poput tave, roštilja ili pećnice.

Paradajz i njegov umak

Poput kuhanih jaja, paradajz može prouzročiti veliki nered kada provodi previše vremena u mikrovalnoj pećnici. Zbog sadržaja tekućine u umaku od svježeg paradajzai tjestenine, nakupljanje pritiska uzrokuje da stvara mjehuriće koji iskaču iz tekućine, ostavljajući mikrovalnu pećnicu prekrivenu crvenim mrljama.