Istraživači sa Univerziteta Zapadne Australije otkrili su način da pretvore piće u odjeću. Proces je mnogo lakši nego što mislite: Tkanina se u stvari sama stvara oko tijela bez ikakvog tkanja.

Australijski naučnici su koristili jednu vrstu nepatogenih bakterija da pretvore alkohol u tkaninu od celuloze tako što su je sipali ili obmotali oko lutke ili ljudskog tijela. Materijal prijanja uz tijelo i potpuno je bez šavova.
 
Oni su kreirali odjeću od crnog i bijelog vina, i piva kao što je Ginis, koji su pri tom zadržali prirodni miris i boju. Tkanina je kao mulj dok je vlažna i dok se formira, ali kad se osuši prilagođeni materijal je kao druga koža.


 
Kreatori prvi priznaju da njihov dizajn ima mana. Tkanini nedostaje fleksibilnosti, veliki je problem kako da se oblači i svlači i miriše na alkoholno piće. Naučnici rade na tome da otklone te nedostatke i prilagode tkaninu komercijalnoj upotrebi, prenosi Zenablic.
 
Takav tekstil bi u budućnosti mogao da ima mnoge prednosti. Šivenje nije neophodno, a ekološki je i biorazgradiv. Iako se ovaj materijal vjerovatno neće upotrebljavati u modi još izvijesno vrijeme, naučnici su svakako na tragu nečeg velikog.