Uprkos brojnim istraživanjima koja govore kako je kvalitetan san prijeko potreban za zdravlje i normalno funkcioniranje, mnogi ne pridaju dovoljno važnosti spavanju što se uvelike odražava na sve životne aspekte. Najtačniji odgovor na pitanje koliko je sna dovoljno ljudskom organizmu, bio bi onaj da treba tačno onoliko sna noću da bismo se ujutro osjećali potpuno osvježeni i pripravni za nadolazeći dan. Količina sna  razlikuje se od osobe do osobe, ali za većinu ljudi najoptimalnije je osam sati sna.

U današnje vrijeme, javljaju se čak i kulturalne predrasude uperene protiv sna - mnogi smatraju da je spavanje gubitak vremena, stoga vrijeme koje bi trebali odvojiti na spavanje oni troše radeći nešto drugo.  Čak nam i radni rasporedi nameću razne obaveze koje nam uskraćuju vrijeme koje bismo trebali odvojiti za snivajući odmor.

Izazovi, kabelske TV i internet mame nas da duže ostanemo budni, odnosno da ne idemo u krevet što može dovesti do ozbiljnih posljedica. Naime, nenaspavanost tijekom noći dovodi do umora tokom dana, odnosno, do smanjenja koncentracije i memorije, a s time i do povećanja rizika od pogrešaka i nezgoda. Istraživanja su dokazala da je premorenost jedan od najčešćih uzročnika prometnih nesreća. Sve one koji paze na liniju, zanimat će činjenica da nedovoljno sna može povećati apetit i poticati debljanje.

Ukoliko se i vi osjećate prepospano tijekom dana i drijemate čim zavlada zatišje, krajnje je vrijeme da se zapitate odvajate li dovoljno vremena za kvalitetan san te da uzmete omiljeni jastuk i priuštite si nužno potreban odmor i za tijelo i za dušu.