Smatra se da je jabučni ocat izuzetno zdrav i koristan, a osim što od njega možeš pripremiti ukusne salate, on može imat velik utjecaj i na tvoju ljepotu. Još za vrijeme Egipćana i Babilonaca, jabučni ocat koristio se za čišćenje tijela, a njegove blagodati upotrebljavale su se i za liječenje. Ti se danas ne moraš prati u octu, niti se pomoću njega liječiti, ali ipak postoji nekoliko korisnih stvari za koje ga možeš iskoristiti.

Višak kilograma

Ako želiš objaviti rat masnim naslagama, posegni za jabučnim octom. Prije svakog obroka popij čašu mlake vode u koju je umiješana kašikica jabučnog octa, a on će se pobrinuti za to da se masne naslage tope. Naravno, bilo bi pametno kada bi uz ovaj tradicionalni napitak u svoj meni ubacila nešto zdraviju prehranu. Osim što otapa masnoće, jabučni ocat ima još jednu dobru osobinu: pomaže i u čišćenju organizma od štetnih tvari.

Kosa

Ukoliko si do sada koristila klasične regeneratore, evo recepta koji će ti uštedjeti novac, a tvoju kosu dovesti do besprijekornog sjaja. U 125 mililitara obične vode ubaci kašiku domaćeg jabučnog octa i dobro pomiješaj. Tekućinu ulij u neku praktičnu bocu i upotrijebi umjesto regeneratora.

Osim što je koristan za sjaj kose, jabučni ocat neka bude tvoj saveznik u borbi s prhuti. Pola šalice jabučnog octa i isto toliko vode promiješaj, stavi u bocu s raspršivačem i pošpricaj po kosi. Smjesu na kosi drži 15 minuta, a nakon toga isperi. Ovaj tretman ponovi nekoliko puta u nedelju. Zahvaljujući tome što ocat vraća pH ravnotežu vlasišta, riješit ćeš se prhuti.

Bijeli osmijeh

S jabučnim octom ne treba pretjerivati. U velikim količinama može nagristi zubnu caklinu, no umjereno korištenje tvoje će zube učiniti sjajnima. Malu kašikicu jabučnog octa pomiješaj s pola litre vode. S ovom kombinacijom nekoliko puta nedeljno isperi zube,a nakon toga ih operi s pastom za zube. Rezultat će biti iznenađujuće bijeli zubi.

Protiv opeklina

Jabučni ocat je korisna stvar i u borbi protiv opeklina. Ovaj napitak potiče staničnu izgradnju kože i obnavlja tkivo, pa nekoliko kapi koje si ublažila s malo vode nanesi na opeklinu, kako bi prije prošla.

Probava

Ako imaš problema s probavom, posluži se jabučnim octom. Napravi napitak u koji ćeš staviti ocat, limunov sok i malo vode. Taj napitak ispiju ujutro prije doručka i tvoja probava će ubrzo profunkcionirati. Naime, jabučni ocat sadrži pektin koji sprječava zatvor.

Visoki krvni tlak

Ako imaš povišen krvni tlak, neka tvoj dan počne sa kašikom jabučnog octa. Kalij koji se u njemu nalazi blagotvorno djeluje na srce, a samim time snižava visok krvni tlak.

Prištići

Cijeli život boriš se s napadima akni, ali ništa do sada nije ti pomoglo? Prije spavanja nanesi malo jabučnog octa na vaticu i "natapkaj" po prištićima. Prištići će uskoro nestati.