Nanošenjem šminke kojoj je istekao rok trajanja izlažemo se raznim infekcijama i promjenama na koži, zato je bitno znati koliko dugo možemo koristiti određene preparate bez straha od upale. Šminku je potrebno pravilno nanositi i čuvati kako bi joj produžili rok trajanja. Aplikatori s kojima je nanosimo na lice moraju biti čisti, a kada promijeni miris, šminka je spremna za smeće!

Tekući puder i korektor
Od otvaranja imaju rok trajanja otprilike godinu dana. Treba ih čuvati dalje od topline i sunca. Kada primijetiš promjenu u boji, mirisu ili teksturi trebalo bi ga baciti.

Puder u kamenu ili prahu
Ovakvi puderi imaju rok trajanja do tri godine. Polako se troše, pa je moguće da ćeš ga imati i par godina, ali vodi računa o tome da ga baciš nakon isteka roka. Pazi na spužvice kojima nanosiš puder, peri ih redovito u toploj vodi i sapunu.

Sjenilo

Sjenilo za oči također može trajati do tri godine. Sjenila kremaste strukture traju od šest mjeseci do godinu dana. Pazi na čistoću aplikatora s kojim nanosiš sjenilo, operi ga toplom vodom s vremena na vrijeme kako bi spriječila nakupljanje bakterija.

Tuš
Može se koristiti godinu dana. Istek roka trajanja primijetit ćeš kad postane suh i promijeni miris.

Olovka
Olovke za oči, usne ili obrve mogu trajati do dvije godine. Oštrenje olovke pomaže u sprječavanju nakupljanja bakterija i održavanju higijene.

Maskara
Ima kratak rok trajanja, od tri do maksimalno šest mjeseci. S njom treba biti jako pažljiv, polagano je izvuci iz ležišta, nemoj "pumpati" jer ćeš tako samo ubrzati proces sušenja. Pokvarena maskara može izazvati ozbiljne upale poput konjuktivitisa.

Rumenilo
Može trajati do tri godine. Kremasta rumenila nemoj koristiti duže od godinu dana. Pazi na čistoću četkice za rumenilo i najbolje bi bilo da je ostavljaš u uspravnom položaju, odnosno da ne stavljaš dlačice četke na prašnjava mjesta.

Ruž
Traje do dvije godine, i bilo bi dobro nakon par mjeseci korištenja nanositi ga kistićem. Primijetit ćeš da je pokvaren kada promijeni miris, a kako bi ga što duže održala svježim čuvaj ga na tamnim i hladnim mjestima.