Što možete učiniti da uklonite tragove starenja ruku ili, još bolje, na vrijeme spriječite njihovu pojavu? Provjerite što na tu temu imaju za reći dermatologinja, hemičarka i kozmetičarka!

Riječ dermatologinje
Ruke su pored lica i vrata najizloženiji dio tijela, ali puno žena o njima ne vodi dovoljno brige kako bi ih zaštitile od sunca – zbog čega vrlo rano počinju pokazivati znakove oštećenja. Pretjerano izlaganje suncu izaziva mrlje (od hiperprodukcije melanina) i istaknutije vene (zbog oštećenja kolagena, čime dolazi do stanjivanja kožu). Gubitak masnoća, koji dolazi s godinama, također pomaže istaknutijem izgledu vena. Proizvodi za izbjeljivanje kože sadrže vitamin C ili kojic kiseline, koji mogu reducirati fleke nakon tri mjeseca svakodnevne upotrebe. 'Ali, ne smijete zaboravljati svako jutro nanositi kremu za sunčanje i svaka tri sata kada ste vani – kako biste spriječili pojavu novih fleka ', kaže Kathy Fields, profesorica dermatologije na Sveučilištu California i autorica knjige Write Your Skin a Prescription for Change. Ističe da niti jedna krema ne može potpuno ukloniti proširene vene na rukama, dok ih nekim kremama možete učiniti manje vidljivima.

Riječ hemičarke
Kada su vam ruke suhe, do izražaja više dolaze i sve nepravilnosti, zbog čega je važno kožu ruku održavati vlažnom. Većina losiona za tijelo nije dovoljno hidratantna za ruke, tako da koristite kreme koje sadrže tvari koje zadržavaju vlagu poput hijaluronske kiseline i glicerina, te sastojke koji sprečavaju gubitak vlage kao što su petrolatum i kakao maslac. Kremu treba nanositi više puta dnevno, posebno kada češće perete ruke zbog mogućih viroza, upozorava hemičarka Ni'Kita Wilson, potpredsjednica za istraživanje i inovacije u laboratoriju Englewood. Jako je važno nositi i kožne rukavice, koje štite ruke od suhog zraka i UV zračenja, koja uzrokuju oštećenja čak i zimi.

Riječ kozmetičarke
Zbog ispucale i neuredne kožice oko noktiju, ruke izgledaju istrošeno. Kako biste ih pomladili, napravite piling ruku, a potom u svaki nokat nanesite sredstvo za njegu i omekšavanje kožice. Dajte mu nekoliko minuta da s upije, a zatim uz pomoć štapića (ili nekog drugog 'alata' za kožicu) potisnite kožicu. 'Dugi, šiljasti nokti izgledaju staromodno, pa ih režite kraće i oblikujte okruglije. Imajte na umu da lakovi u plavim nijansama još više ističu vene, tako da se držite bezbojnih ili toplih prirodnih nijansi. A ako idete na manikuru kod kozmetičarke, isprobajte tretman parafinskim voskom. 'Koža nakon nje je meka poput bebine', kaže Lisa Logan, kozmetičarka čije su klijentice Beyoncé i Madonna.