Maslinovo ulje oduvijek je bilo dio ne samo mediteranske prehrane već i dio svakodnevne njege žena s Mediterana. Ovaj prirodni antioksidant, bogat vitaminom E, nahranit će vašu kožu, kosu i nokte i vratiti im vlažnost i elastičnost.

Suha koža

Maslinovo ulje ima odličan učinak kada se nanese direktno na suhu kožu koja se guli, poput lakata i peta. Ovo ulje možete koristiti svaki put kada je vaša koža jako suha i sklona perutanju. Malu količinu maslinovog ulja nanesite na kritično područje i dobro utrljajte. Učinak je odmah vidljiv.
Maslinovo ulje odlično je za njegu grube kože stopala. Jednostavno prije spavanja stopala izmasirajte maslinovim uljem i navucite pamučne čarape, kako bi se ulje dobro upilo u kožu tokom noći. Rezultat će vas oduševiti.

Ruke i nokti

Sami napravite piling od šećera i maslinovog ulja za uklanjanje grube kože s ruku. Pomiješajte dvije kašike smeđeg šećera s dvije kašike maslinovog ulja i dobro istrljajte ruke ovom smjesom te ih nakon toga isperite toplom vodom.

Za zdravije nokte lagano zagrijete malu količinu maslinovog ulja i dodajte joj par kapi limunovog soka. Dok je smjesa još topla namočite u nju vrhove prstiju i pustite da se namaču 5 do 10 minuta.

Lice

Idealna maska za hladne zimske dane i isušenu kožu sastoji se od maslinovog ulja, žumanjka i meda. Dobro pomiješajte sve spomenute sastojke dok se ne spoje u kompaktnu smjesu. Smjesu potom nanesite na lice i pustite da djeluje 10 do 15 minuta, nakon čega lice isperite mlakom vodom.

Kosa

Lagano zagrijte malu količinu maslinovog ulja i dok je još mlako, polako umasirajte u kosu. Navucite na glavu kapu za tuširanje i pustite da djeluje 20 do 30 minuta. Potom kosu operite šamponom kao i obično.