Hladno vrijeme i zagrejane prostorije isušuju kožu i kosu i čine ih grubim i ispucalim.

Da biste se borili protiv isušenosti i imali svilenkastu kožu u svako doba godine, isprobajte neki od prirodnih tretmana.

1. Kap maslinovog ulja

Maslinovo ulje je lijek za sve. Istovremeno obnavlja isušeni epiderm, čini čuda na laktovima i šakama, uklanja šminku, ublažava iritaciju kože na cijelom telu. Dovoljno je da nanesete jednu kap ekstra-devičanskog maslinovog ulja i dobro utrljate u kožu.

2. Jogurt, papaja i bundeva

Vjerovali ili ne, u kuhinji ćete pronaći brojne prirodne preparate za kožu. Jogurt je odličan za čišćenje, uz blagi efekat pilinga, skida mrtve ćelije i osvježava lice. Naročito je pogodan za veoma suvu kožu jer nema grube granule kao vještački preparati.

Sjajnu masku za lice možete napraviti od mešavine jogurta i papaje – pola šolje jogurta pomješajte sa ispasiranom papajom, kao i od bundeve pomješane sa pola kašičice cimeta. Maske isperite nakon 5 do 15 minuta.

3. Napravite domaći piling

Ekonomično i vrlo efektivno, pomješajte malo šećera sa bilo kojim uljem, nanesite na kožu i utrljavajte sunđerom kružnim pokretima. Za dodatnu dozu vitamina i mineral, možete dodati liminov sok. Naravno, nakon toga slijedi tuširanje.

4. Isceliteljska moć meda

Najbolji lijek za ispucale usne. Dovoljno je da malo organiskog meda nanesete na usne pred spavanje i probudićete se sa oporavljenim, sočnim usnama. Takođe oporavlja i suve laktove i pete.

5. Isprobajte prirodne lijekove za suvu kosu

Pomješajte jedno žumance i kašiku tečnog sapuna i time našamponirajte kosu. Žumance umasirano u teme i ostavljeno da deluje 5 do 6 minuta može početi da steže scalp, a veruje se da se na taj način spriječava opadanje kose.

Hidrantna maska za suvu kosu može da se napravi i od mješavine avokada sa 2 kašike maslinovog ulja. Umasirajte u teme i ostavite ispod plastične kape da deluje oko 15 minuta.

6. Ne zaboravite da tretirate kožu iznutra

Ishrana bogata magnezijumom, zasićenim kiselinama, vitaminom C i beta-karotenom prirodno hrani vašu kožu iznutra i smanjuje šanse za isušivanjem. Ne štedite na crnoj čokoladi, lososu, pomorandžama, mangu i šargarepama.