S prvim nižim temperaturama polako prelazimo u razdoblje tople odjeće i obuće, a naše tijelo nije jedino što trebamo štititi. Najizloženiji dio našeg tijela upravo su naše usne, a njihova osjetljivost može dovesti do brzog pucanja i isušivanja. Iako temperature još uvijek nisu toliko niske, nikada nije prerano početi sa zaštitom, a uz ove ćeš savjete zimu dočekati spremnih usana.

Puno vode

Hidratacija iznutra početni je korak u borbi protiv isušivanja kože, a usne nisu nikakva iznimka. Voda pročišćuje tijelo i vlaži ga iznutra, a ako ti je previše hladno da bi pila vodu, uvijek možeš popiti nekoliko šalica čaja.

Piling


Uklanjanje mrtvih stanica kože učinit će tvoje usne mekima, a ružne će ljuskice zamijeniti glatka površina spremna na poljupce. Piling za usne mora biti nježan, a umjesto njega možeš i nanijeti malo vazelina na četkicu za zube i laganim pokretima trljati usne.

Njega


Kao što nakon svakog tuširanja koristiš losion za tijelo, istu stvar očekuju i tvoje usne. Imaj u blizini mali balzam za usne u sticku, i nanosi ga više puta dnevno, a nemoj bez njega izlaziti ni iz kuće, pogotovo ako vani puše vjetar.

Lizanje

Mnogi od nas ližu usne, a slina u kombinaciji sa vjetrom može ih jako oštetiti i učiniti ih osjetljivima. Pokušaj se kontrolirati i ne lizati usne, a ako vani puše vjetar, dodatno ih zaštiti šalom kako bi izbjegla isušivanje.

Ne grizi

Suha koža na usnama jako je primamljiva, a iako bismo ju najradije ogulili, bolje je ostaviti ju na miru i pustiti da sama otpadne. Guljenje kože usana može oštetiti usne i raskrvariti ih.

Prehrana

Suhe usne mogu biti znak nedostatka vitamina B, a nadoknaditi ga možeš na brojne načine. Hrana bogata ovim vitaminom uključuje brokulu, špinat, mlijeko, jaja i druge namirnice, a uzimanje multivitamina je također jedno od rješenja.