Banana nam pomaže da ostanemo u dobroj formi i spriječimo znatan broj bolesti, daje nam energiju i bogata je mineralima, ali jesi li znala da banana ima veliku ulogu i u našoj ljepoti? Banane se, na primjer, koriste kako bi spriječili opadanje kose i poboljšali njen rast. One su također vrlo korisne i za obnavljanje suhe i masne kose te se mogu koristiti i kao maske za lice.

Maska za suhu kosu

Ovim receptom dobit ćeš izvrsne rezultate u slučaju da je tvoja kosa suha i neživa. Zgnječi jednu bananu i dodaj joj žumanjak, 2 kašike kiselog vrhnja i malu kašikicu meda zatim sve to dobro izmiješaj. Stavi smjesu na kosu prije pranja i drži 40-ak minuta u toplom povezu. Kosu zatim operi šamponom ali isperi mineralnom vodom kako bi bila meka i sjajna.

Maska za masnu kosu

Oguli veliku zrelu bananu, izgnječi je. Dodaj 2 male kašike limunskog soka i sve to pomiješaj. Prije nanošenja maske, kosu natopi mlijekom. Ostavi masku da djeluje 30-40 minuta, a kosu zamotaj u topli ručnik. Tvoja kosa će povratiti elastičnost, mekoću i nježnost.

Maska za suhu kožu

Zgnječi jednu banana i dodaj joj dvije kašike jogurta, kašiku meda i kašiku pšeničnog brašna. Smjesu nanesi na čisto lice i ostavi da djeluje 30 minuta. Masku možeš ukloniti pomoću kozmetičkih vatica ili vlažnim maramicama. Vitaminima A, B i E banana će koži dati vlagu i zagladiti je.

Maska za masnu kožu

Izmiješajte bananu i kašiku meda, iscijedi nekoliko kapi limuna. Nanesi smjesu na lice i ostavi je da djeluje 15 minuta zatim isperi mlakom vodom. Banana će koži dati direktnu dozu B vitamina koja joj je potrebna.