Mada se čini da oko nanošenja maskare nema puno filozofije, postoji nekoliko korisnih savjeta koji će vam pomoći da izbegnete najčešće greške.

Sa nekoliko poteza maskare vaše oči će izgledati puno ljepše i izražajnije, pa nije čudo da je ova čudotvorna napravica vrlo brzo postala među najtraženijim sredstvima za uljepšavanje.
 
DVA SLOJA SU DOVOLJNA
Iako žene često ne štede maskaru, šminkeri naglašavaju da bi tu trebalo biti na oprezu jer su dva sloja maskare sasvim dovoljna za izražajan pogled. Nakon što se prvi sloj maskare dobro osuši, nanesite i drugi jer ćete tako sprečiti nastanak grudvica. Ako slučajno stavite malo maskare na kapak ili ispod očiju, obrišite je štapićem za uklanjanje šminke ili komadićem vate.

ŠIROM OTVORITE OČI

Prilikom šminkanja gornjih trepavica oči treba širom otvoriti i podignuti bradu, a četkicom odozdo zahvatiti samo dno trepavica i četkati ih prema vrhovima. Vodite računa o tome da maskarom zahvatite i dlačice na krajevima, jer ćete tako vizualno povećati oči.

PRAVILNO KORISTITE UVIJAČ
Uvijač za trepavice takođe je koristan pre nanošenja maskare, ali puno devojaka ga izbegava jer su uvjerene da uništava trepavice. Ali ako naučite da se njime pravilno služite, nema opasnosti. Nakon što otvorite uvijač, stavite ga na gornje trepavice, polako zatvorite oči i držite tako desetak sekundi. Nemojte prejako stiskati.

EKSPERIMENTIŠITE SA BOJOM

Pripazite s nanošenjem maskare na donje trepavice i pritom budi štedljivi, a prethodno stavite malo pudera u prahu ispod oka da bi sprječili razmazivanje i ružni "panda efekat". Boju maskare izaberite prema vlastitoj želji jer je sve dozvoljeno, a za dnevni izgled možete da se poigrate zelenim, plavim i ljubičastim nijansama koje će dodatno naglasiti prirodnu ljepotu očiju. Indigo plava i zelena maskara izrazito ljepo izgledaju na smeđim očima, dok plavima pristaje ljubičasta. Tamnosiva će dobro izgledati na zelenim i plavim očima.

MASKARA IMA ROK TRAJANJA

Četkicu stare maskare možete da iskoristite za uklanjanje eventualnih grudvica, raščešljavanje slepljenih trepavica, čak i uređivanje obrva. Maskara nakon otvaranja ima rok trajanja četiri mjeseca, nakon čega je treba obavezno baciti zbog bakterija koje su ušle u nju, vazduha koji je počeo da je isušuje i sadržaj grudvica koje su se stvorile procesom umakanja.