U iščekivanju nešto hladnijih dana, još se uvijek borimo s nesnosnim vrućinama i jakim suncem koji uzima danak na našem izgledu, a dermatologinja Jessica Wu, otkrila je nekoliko trikova kojima možemo postići zdravlje i ljepotu kože.


"Laganija" krema za sunčanje s istom zaštitom protiv UV zraka
Vrućine i vlaga mogu ostaviti tragove na vašoj koži. Kako biste zaštitili vašu kožu, njegu svoje kože 'olakšajte' prelaskom na gel ili tekuću kremu za sunčanje. Zašto? 'Ovi proizvodi brže se upijaju u kožu i manje je vjerojatno da će vam nakon njihove primjene koža biti masna i da ćete se, naposljetku, i vi osjećati masno i nečisto', objašnjava dermatologinja i autorica knjige Nahranite vaše lice, Jessica Wu. Imate problema s aknama? Isprobajte proizvode koji u sebi ne sadrže ulja kako biste izbjegli začepljenje pora.

Smanjite upotrebu hidratizirajuće kreme


Tijekom toplijih dana, svoju rutinu brige za kožu morate prilagoditi temperaturnim promjenama i vlažnosti zraka. Tijekom toplijih mjeseci veoma je važno ne koristiti 'teške' proizvode koji u kombinaciji sa znojem vaše lice pretvaraju u naftnu mrlju, začepljujući vaše pore i uzrokujući pucanja kože. Izgledat ćete svježije i vaša će šminka trajati dulje ako teške kreme zamijenite onim nešto laganijima. Kao alternativu, malo laganije hidratantne kreme možete pomiješati sa kremom za sunčanje i tom mješavinom tretirat kožu lica.



Spriječite znojenje

Čim završite s tuširanjem, nanesite antiperspirant koji će spriječiti vaše znojenje tokom dana. Ako deodorant nanesete nakon što ste se već počeli znojiti, on neće imati pretjeranog učinka. Nakon tuširanja, uz pomoć fena pod pazuhe pušite hladan zrak nekoliko sekunda, pa tek tada nanesite deodorant.

Zaštitite kosu

"Sunce, slana voda i klor zbilja mogu isušiti vašu kosu, što vodi do nastanka ispucanih vrhova i upropaštene boje kose", upozorava dr. Wu. Kako biste spriječili ovaj problem, nakon izlaska iz mora ili bazena isperite kosu slatkom vodom i nanesite regenerator. Ovo će također spriječiti da, ukoliko ste plavuša, vaša kosa zbog metala u vodi bazena postane zelena. Ako imate izrazito rijetku kosu, na tjeme nanesite malo kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom kako biste spriječili nastanak opeklina.

Koristite kremu za sunčanje za sprječavanje nastanka vrećica ispod očiju

Tijekom vremena, jake sunčeve zrake mogu uzrokovati pucanje kolagena i elastičnog tkiva vaše kože, zbog čega je koža u vidno gorem stanju i znatno opuštenija. 'Ovo je posebno vidljivo na području oko očiju, s obzirom da je na tom dijelu koža tanja od ostatka lica i ne sadrži žlijezde ulja', kaže dr. Wu. No, korištenje masnih krema za sunčanje oko očiju može dovesti do nastanka milie, izrazito malih bijelih točkica koje su zapravo nakupine ulja i mrtve kože. Kako biste spriječili nastanak vrećica ispod očiju, dr. Wu savjetuje uporabu gela ili tekućeg mlijeka za sunčanje koji se brzo upija u kožu.

Zeleni čaj umiruje kožu


Istraživanje je pokazalo kako zeleni čaj ima itekako pozitivne utjecaje na kožu, kao reduciranje upala i borba protiv karcinogena. Primjerice, kako biste uspješno tretirali opekline od sunca, dr. Wu savjetuje primjenu ohlađenog zelenog čaja na ciljano područje na deset minuta i to dva do tri puta dnevno. Ovime ćete ublažiti crvenilo, nateknuće i bol.