Meksikancima je pobjeda najljepše djevojke Gibraltara na takmičenju za Miss svijeta 2009. godine zaista teško pala, te su se na ovu djevojku okomili u mnogim medijima.

Kako je, prema njihovim tvrdnjama, na izboru titulu najljepše trebala odnijeti drugoplasirana Miss Meksika, pobjednici Kaiane Aldorino nalaze sve moguće mane.

Kontaktirajući modne stručnjake u dnevniku "El Diario" došli su do zaključka da je upravo njihova Perla Beltran "morala pobijediti".

"Ona posjeduje harmoniju lica i tijela. Njene bademaste oči idu odlično u kontrastu sa crnom kosom i bijelom puti. Također, veoma je visoka (1,78 m) i dobro se drži na sceni", prokomentarisao je Jose Antonio Montes de Oca, modni koordinator i ekspert za ovakve izbore.

On kaže da mu nije jasno šta je žiri tražio na ovogodišnjem takmičenju.

"Izabrali su djevojku koja je manje harmonična od Meksikanke, njen nos je povelik, a zubi su joj neravni, što odgovara njenoj odjeći i frizuri", bespoštedno je kritikovala i Gloria Torres, profesionalna stilistica. "Ipak, nesavršene stvari iznenađujuće dobro idu zajedno."

Meksički mediji su kontaktirali i jednog plastičnog hirurga, a sve to kako bi potkrijepili svoje tvrdnje koliko je nepravedno što njihova ljepotica nije odnijela krunu Miss svijeta.

"Miss Gibraltara ima veoma širok nos koji skreće malo ulijevo, a kad se smije, vide joj se desni. Ima veoma kratak torzo i veoma široke kukove sa nešto masnih naslaga na njima, što pokazuje da joj nedostaje vježbi", kaže doktor Gustavo Gonzalez za El Diario.