Pojavljivanje sijedih za svaku ženu je pomalo zastrašujuće. Žene bi voljele i kada ostare još uvijek imati jaku i intenzivnu boju kose, no da bi postigle i pola takvog učinka moraju se neprestano farbati i prefarbavati izrastke. No, sijeda kosa bi uskoro mogla postati prošlost.

Reći 'zbogom' sijedoj kosi zvuči pomalo kao naučna fantastika. No za naučnike iz kompanije L'Oreal i Centra Charles Zviak, to i jeste nauka, no nikako fikcija, piše britanski Daily Mail.

Stručnjaci iz firme L'Oreal tvrde da će tretman uz pomoću kojeg će ženama biti omogućeno trajno uklanjanje sijedih i vraćanje prirodne boje na tržištu biti dostupan najkasnije za deset godina.

"Kosa je prava enigma. To je živi organ koji neprestano raste, sijedi i otpada. Kako da se nosimo s tim? Koji pristup da koristimo, biološki ili fizički? To su pitanja o kojima se dosta raspravljalo", kazala je Patricia Pineau, direktorica L 'Orealovog centra za istraživanje.

"Kosa poput kože sadrži melanocite, stanice pigmenta koje daju boju", nastavila je Pineau, "kada kosa počinje da sijedi, to znači da je došlo do progresivnog nestajanja melanocita iz kose. No, sve dok postoje melanociti u kosi postoji i nada u mogućnost repigmentiranja. Na osnovu te teorije radimo na izradi naše formule uz pomoć koje će žene moći vratiti svoju prirodnu boju i to je sve što ću reći", istakla je Pineau.

Prve sijede vlasi se kod ljudi uglavnom pojavljuju u dobi od 34 godine. Sve dok 40 posto vlasi nije sijedo ženama je 'lako' farbati se, s obzirom da to moraju činiti svaka dva mjeseca. No, čim više od 40 posto vlasi pobijeli, farbanje će zahtijevati mnogo više truda, a mnogo manje učinka.

Zbog toga žene se tada odlučuju skratiti kosu i nositi kraće frizure, jer im je tako lakše održavati boju. No, ukoliko ova L' Orealova formula zaista bude dostupna na tržištu za desetak godina i ženinim mukama će biti kraj.