Balzam za usne se godinama koristio isključivo samo kako biste zalječili ispucale usne, no sada se na tržištu Velike Britanije pojavila i nova vrsta labela za koju naučnici tvrde da vam može pomoći da izgubite na težini.

Zdravstveni radnici su veoma skeptični, te upozoravaju ljude da ga ne koriste.

Balzam nazvan 'Burner balm' prije šest mjeseci bio je pravi hit na američkom tržištu, te je prodano nekoliko desetina hiljada ovog balzama.

U Velikoj Britaniji ovaj balzam u online prodaji se može kupiti za nešto više od pet eura.

Proizvođači balzama tvrde da je on načinjen od sljedećih sastojaka: zelenog čaja, koji je važan za mršavljenje, kofeina bitnog za energiju, vitamina poput kroma Piclinatea koji sagorijeva masnoću u tijelu i biljke hoodia koja potiskuje apetit.

Na internet stranici putem koje se prodaje ovaj balzam tvrdi se da se 'Burner balm' dokazao kao savršen dijetetski dodatak, te da usne veoma brzo apsorbuju sadržaj balzama koji kroz samo nekoliko sekundi dospijeva u krvotok. A, savjetuje sa da se konzumira do šest puta dnevno.

No, stručnjaci kažu kako je u pitanju samo trik.

"Mlade žene su pod veoma jakim utjecajem onoga što današnja moda diktira. Da bi ovaj balzam bio zaista učinkovit potrebno ga je stavljati svake minute", kazao je Tam Fry s Instituta za pretilost u Londonu, dodajući da je jedini način za gubitak viška kilograma redovno vježbanje i pravilna ishrana.

Naučnici su također utvrdili da ovaj balzam izaziva nesanicu, no proizvođač tvrdi da se to dešava jedino ukoliko se konzumira prije spavanja jer balzam u sebi sadrži kofein.

Do sada nema dokaza da balzam zaista djeluje, no proizvođači se pozivaju na znanstvene studije, ali i na svjedočenja brojnih potrošača širom svijeta.

"Ne radi se o triku, ovo je zaista niskokalorični dijetetski dodatak koji djeluje", kazao je Matt Mills izumitelj ovog balzama.