NJEGA KOŽE

Od krema za lice koje koristimo očekujemo puno – da hidriraju kožu, posvjetljuju je, matiraju, učvršćuju, daju sjaj…

No, pitanje koje se često postavlja je – trebaju li nam i dnevna i noćna krema?

Oko ovog pitanja mišljenja su podijeljena. Naime, neki tvrde kako je korištenje jedne kreme i za dnevnu i za noćnu njegu dobro rješenje, jer ćete tako uštedjeti, drugi upozoravaju da je riječ o potpuno drugačijim sastojcima koji imaju različite benefite po kožu.

Istina je takva da dobra dnevna krema sadrži zaštitu od štetnih UV zraka i štiti kožu od štetnih spoljnih utjecaja, poput izduvnih gasova, prašine i sl.

Uz to, sadrži antioksidanse, čuva lipide i može se upotrijebiti i kao podloga za makeup.

S druge strane, krema koja se na kožu lica nanosi noću omogućava regeneraciju kože i "popravlja" štetu nastalu tokom dnevnog izlaganja štetnim spoljnim utjecajima.

S obzirom na to da je noćna krema, u većini slučajeva, bogatije teksture od dnevne, a u nekim slučajevima čak ima i antiage efekat, vraća elastičnost i smanjuje pojavu bora, njena je tekstura preteška za dan.

Koža se tokom noći oporavlja i potrebna joj je jača, dodatna njega za razliku od one tokom dana.

Zapravo, cijelo tijelo drugačije funkcioniše tokom dana i noći, pa ne čudi i da koža, kao naš najveći organ, ima različite funkcije tokom dana i noći.

Kako smo tokom dana više izloženi stresu i drugim štetnim faktorima, funkcija dnevne kreme je da povećava elastičnost i otpornost kože.

Svrha noćne kreme je da hrani i obnavlja kožu.

Zaključak dermatologa je da su nam ipak potrebne obje kreme, ukoliko želimo lijepu, elastičnu i zdravu kožu lica.