BEZ SKUPIH PREPARATA

Trljanje lica kockom leda jedan je od najstarijih i najkontroverznijih postupaka.

Primjenjivale su ga Marilyn Monroe i Marlene Dietrich, a sada praksa "ispiranja ledom" stječe sve više i više popularnosti - to je odličan način da se nosite sa oteklinama i tamnim podočnjacima, tonirate kožu i uštedite novac na maskama za lice.

Kako postupak funkcioniše, kako ga izvoditi kod kuće i koje kontraindikacije vrijedi zapamtiti, pročitajte u nastavku.

Koja je korist od ovog tretmana?


Postupak ima niz nesumnjivih prednosti. Led trenutno uklanja otok, modrice i vrećice ispod očiju nastale tokom noći, okrepljuje, pomaže bržem "buđenju poslije spavanja."

Ovaj termički efekat stimulira protok krvi, rezultirajući glatkijim i blistavim tenom. Pored toga, redovno "ispiranje ledom" pospješuje obnavljanje ćelija kože, usporava starenje i sprečava pojavu bora.

Kako se pravilno koristi?


Za veću efikasnost možete koristiti za zamrzavanje ne samo običnu čistu vodu, već i razne aktivne sastojke.

Primjera radi, kako biste pojačali dekongestivni efekt, zamrznite čaj kamilice sa nekoliko kapi ulja sjemenki grožđa, a za detoksikaciju zeleni čaj zamrznite sa sokom grejpfruta.

Ako je koža veoma suha, smjesi za zamrzavanje možete dodati kremu ili kozmetička ulja. Budite oprezni, biljni sastojci mogu izazvati ozbiljne alergije.

Prije nego što ovim sastavom istrljate cijelo lice, isprobajte na malom dijelu kože i sačekajte neko vrijeme. Ako se iritacija ne pojavi, kompozicija vam odgovara.

Evo uputstva korak po korak kako pravilno izvršiti postupak kod kuće:

Započnite sa čišćenjem kože. Ako se postupak izvodi uvečer, ne zaboravite na temeljno uklanjanje šminke.

Počnite od vrata i dekoltea i pratite linije da biste stimulirali limfnu drenažu.

Kružno se krećite od nosa do sljepoočnica i paralelnim linijama odmah iznad i ispod.

Nježno tretirajte područja oko očiju, ne držeći kocku na jednom mjestu duže od dvije, tri sekunde i izbjegavajući jak pritisak. Koža je ovdje mnogo osjetljivija nego na ostatku lica i lakše se povređuje.

Nakon brisanja nemojte koristiti peškir - pustite da preostala vlaga sama isparava.

Ako je led napravljen od obične vode, na kraju možete nanijeti tonik, a zatim serum i kremu.

Kontraindikacije

Nažalost, ova vrsta kućnog tretmana nije za svakoga. Onima koji imaju osjetljivu kožu sklonu iritaciji, stručnjaci preporučuju da ne eksperimentiraju sa temperaturnim promjenama jer to može negativno utjecati na stanje kože. Isto važi i za one koji pate od akni i drugih upala - u ovom slučaju led može samo pogoršati situaciju, pa je najbolje da ne rizikujete.