NE MOŽETE POGRIJEŠITI

Održavanje zdrave prehrane jedan je od načina na koji bismo mogli poboljšati svoju dugovječnost.

Općenito, s namirnicama kao što su voće i povrće, grah, orašasti plodovi i sjemenke, cjelovite žitarice, začinsko bilje i začini, čaj i slično, ne možete pogriješiti.

Ove namirnice imaju odličan anti-age učinak:

1. Borovnice


Borovnice su izvrstan izvor vitamina C, vlakana i sadrže mnogo nutritivnih i protuupalnih sastojaka te antioksidansa. Mnoga istraživanja su otkrila kako borovnice održavaju kognitivne funkcije (zdravlje mozga) s godinama, pomažu zdravlje srca, smanjuju rizik od određenih karcinoma i još mnogo toga. Osim toga, vitamin C u borovnicama pomaže u zaštiti i zdravlja kože kako starimo.

2. Orasi


Novo istraživanje otkrilo je da su žene koje su redovno konzumirale orašaste plodove, posebno orahe, u srednjoj životnoj dobi imale veću vjerovatnost da će zdravo starjeti u poređenju s onima koje ih nisu jele. Zdravo starenje definirano je kao ono lišeno hroničnih bolesti, bez oštećenja pamćenja i tjelesnog invaliditeta, a dobro mentalno zdravlje.

Orasi također igraju važnu ulogu u zdravlju srca. Prvo istraživanje o zdravlju kardiovaskularnog sistema i orasima objavljeno je prije više od 25 godina u New England Journal of Medicine. Metaanaliza pokazala je da orasi pomažu u snižavanju ukupnog holesterola i triglicerida, pomažu u upravljanju zdravim krvnim pritiskom i sadrže obilje protuupalnih fitohemikalija. Kognitivno zdravlje ključno je za dugovječnost. Mnoga su istraživanja pokazala da orasi i njihove sinergijske hranjive tvari i fitohemikalije, omega-3 masti, vlakna, proteini i polifenoli, te drugi minerali i vitamini mogu održavati kognitivno zdravlje kako starimo.

3.Čaj


Drugo piće na svijetu koje se najviše pije pored vode sadrži beskrajne prednosti protiv starenja. Čaj hidratizira i ispunjen je antioksidansima koji se bore protiv upala. Prema dosadašnjim istraživanjima dodavanje dvije do tri šoljice nezaslađenog zelenog ili crnog čaja dnevno može smanjiti rizik od smrti od srčanih bolesti za oko 8 do 12 posto. Čaj potpomaže zdravlje srca snižavanjem ukupnog holesterola i triglicerida, a može smanjiti i krvni pritisak i apsorpciju masti u tijelu. Uključivanje nezaslađenog čaja u svakodnevnu prehranu jednostavan je pristup koji potencijalno može poboljšati očekivani životni vijek.

4.Grah i mahunarke


Grah je jedna od rijetkih namirnica koja ima i ugljikohidrate i proteine. Oni su glavni dio mediteranske prehrane, koja je jedan od najzdravijih stilova i prevladava u regijama u kojima ljudi žive dugo i zdravo. Pokazalo se da smanjuju rizik od glavnih hroničnih bolesti i garantuju zdravlje i dugovječnost. Ispunjeni su fitonutrijentima, vitaminima, mineralima, vlaknima koja pomažu srcu i crijevima, stabilnošću šećera u krvi, rizikom od određenih karcinoma, zdravom kontrolom težine i još mnogo toga.

5. Bilje i začini


Njihov je svakodnevni posao pružanje okusa hrani. U osnovi, biljke i začini čine da zdravi sastojci (poput povrća, ribe i biljnih izvora proteina) imaju bolji okus plus pomažu nam u smanjenju unosa soli i dodanog šećera, što pridonosi zdravom starenju i smanjenju upala.

Koristite đumbir (on je poznat po protuupalnim svojstvima), ruzmarin, cimet, kurkumu (jaka protuupalna svojstva) i crvenu papriku.

6. Kruške


U nedavnom istraživanju jedenje voća, povrća, čaja i vina imala je blagotvorne kognitivne učinke među sudionicima projekta Rush Memory and Aging. No, konkretno, veći prehrambeni unos flavonola koji se nalaze u kruškama, lisnatom povrću, brokuli, narandžama, paradajzu, grahu, maslinovom ulju, čaju i vinu bio je povezan sa smanjenim rizikom za razvoj demencije povezane s Alzheimerovom bolešću. Također, visoki sadržaj vlakana u kruškama koristi crijevima, kardiovaskularnom i cjelokupnom zdravlju kako starimo, piše Real Simple.