Galmur i elegancija

Deseci pokrivenih žena uspjele su ući u modnu utrku, istaknuti se u njoj i nametnuti se u svijetu galmura i elegancije.

Modne revije i moda obično nose poruke u kojima se odbacuje pokrivanje žene, a na vrhu liste najboljih sezonskih modnih trendova vjerovatno se neće naći garderoba za pokrivene žene. Međutim, s porastom radikalnih i islamofobičnih stavova, desilo se nešto što nijedan modni proizvođač nije uzeo u obzir: da pokrivene djevojke jedna za drugom potpisuju ugovore s vodećim svjetskim modnim agencijama, a da pri tome marama ne predstavlja nikakvu prepreku za ostvarivanje njihovih snova. Štaviše, svaka od ovih djevojaka sastavila je listu svojih uvjeta na način kako je to htjela.
Desetine pokrivenih žena uspjele su ući u modnu utrku, istaknuti se u njoj i nametnuti se u ovom svijetu galmura i elegancije. No, hidžab nije bio jedini tabu koji su u njemu uspjele razbiti, budući da su slomljene i druge barijere poznate u svijetu mode, poput porijekla iz bogatih porodica, napuštanja obrazovanja i oslobađanje tijela od odjeće. Priča pokrivenih manekenki ispisana je uspjehom ostvarenim nakon izbjeglištva i siromaštva, te postizanja izvrsnih obrazovnih rezultata.

Halima Aden

Mnogi znaju priču o Halimi Aden, koja je godinama živjela u izbjegličkom kampu u Keniji, prije nego što je dospjela na naslovnice modnih časopisa. Iako su ove riječi dovoljne da se dobije cjelovita slika, Aden je kroz djetinjstvo i mladost prošla kroz brojna iskustva. Radila je tri različita posla prije nego što je ušla u svijet mode, a jedno od svojih nekadašnjih zanimanja otkrila je i sama. Naime, mlada manekenka je radila kao higijeničarka u bolnici. Kaže kako se naučila strpljenju i komunikacijskim vještinama zahvaljujući ovom poslu. Obavljanje ovih poslova pripremilo ju je za karijeru koju danas ima, kazala je.
O ovome je ponosno govorila na svom Instagram profilu, gdje je objavila svoju fotografiju iz vremena kada je obavljala taj posao. Svojim pratiteljima na Instagramu je poručila da se ne stide nijednog poštenog posla. Detaljno je opisala svoje radne zadatke čišćenja kupaonice, namještanja bolesničkih kreveta i jastuka.
U svom komentaru poručuje da svako treba biti ponosan na posao koji obavlja i da uvijek treba davati sve od sebe. Ono što vam danas može izgledati kao neuspjeh, možda vas priprema za nešto veliko što dolazi, napisala je.

Shahira Yusuf

Iako je znala za mnoge somalijske žene koje su se bavile modom, Shahira Yusuf nije bila dio tog svijeta. Međutim, svojim izgledom i vitkim stasom podsjećala je na manekenke, pa je često nailazila na pitanja zašto se ne proba probiti na taj teren. To je i učinila, krenuvši u jedno novo iskustvo, a u čemu ne bi uspjela bez podrške porodice i prijatelja, kako je to rekla.
Shahira nije tradicionalni model koji samo promovira modu i kozmetiku. U šminkerskoj stolici često raspravlja o Brexitu i imigraciji. Iako već tri godine radi u svijetu mode, na Twitteru iznosi i svoje političke analize i stavove, s obzirom na to da studira politologiju.
Stoga nije nikakvo iznenađenje da se na nekom od njenih videosnimaka o kozmetici pojavi i mišljenje o Brexitu i izjavama britanskog premijera Borisa Johnsona.
Shehira je nova klasa manekenki koje se zanimaju za pitanja politike i ljudskih prava, a ponekad i okoliša, pokazujući time da se želi baviti i drugim stvarima osim mode i ljepote.

Ikram Abdi Omar

Porodica Ikram Abd Omar preselila se u Bristol u Velikoj Britaniji kada je ona imala sedam godina. Rođena je i odrasla u Švedskoj, pa je tečno govorila samo švedski i nije poznavala engleski jezik. Majka je preuzela brigu da nju i sestre nauči engleski jezik, dok ih je otac poučavao matematici. Obrazovale su se od kuće i nisu kretale u školu sve dok roditelji nisu bili sigurni da se mogu uklopiti u obrazovni proces na engleskom jeziku. Ikram je nosila maramu još od svoje jedanaeste godine. Željela je slijediti primjer majke i tetke, rekla je u intervjuu za časopis Vogue.
Ikram je provela šest mjeseci u jednoj privatnoj islamskoj školi u Africi, jer su njeni roditelji planirali svoju kćer naučiti nešto više o vjeri islamu. Ikram je tu fazu svog života opisala kao divnu, rekavši kako je za njeno vjersko obrazovanje zaslužna ta obrazovno-odgojna ustanova.
Nakon ovog životnog razdoblja, Ikram je upisala studij iz biomedicine, ali je ubrzo uzela predah kako bi – iako prikrivena – ostvarila svoj san da postane dio svijeta mode i modnih revija. Nakon što je potpisala ugovor s manjom modnom kućom u Londonu i prošetala pistom zajedno sa Halimom Aden, ubrzo potpisuje ugovor i sa agencijom Premier Model nakon čega je sudjelovala na Svjetskoj sedmici mode u Londonu.