Novi uspjeh

Kolekcija Different Species bosanskohercegovačkog brenda Plusminus ovogodišnja je dobitnica BIG SEE nagrade za modni dizajn u kategoriji Nosiva Umjetnost.

BIG SEE je inovativna platforma koja sistematično istražuje, procjenjuje, predstavlja i promoviše istaknute kreativne ideje sa područja jugoistočne Europe. 
Platforma obuhvata 19 zemalja i 350 miliona ljudi. BIG SEE stručni tim prati scenu iz regije, te samostalno bira jednog dizajnera koji će predstavljati svoju zemlju u određenoj kategoriji. 
Prepoznatljiv koncept brenda Plusminus je fuzija modernog dizajna i tradicionalne tehnike izrade grafičkog linoreza i bakropisa, pa je tako i ova kolekcija rezultat kolaboracije dizajnerice Ene Dujmović i akademskih umjetnika Denisa Haračića i Mirze Rahmanović. Spoj tradicionalnog i izumirurućeg zanata sa modernim dizajnom je konstanta motivacija za dizajnericu i umjetnike. Svaki komad kolekcije je autentično umjetničko djelo koje spaja modu i grafiku. 
Different Species kolekcija inspirisana je promjenama i različitostima u prirodi. Konekciju sa prirodom svaka individua doživljava na drugačiji i svojstven način, baš kao što i kolekcija Different Species budi ono jedinstveno u osobi koja je nosi. 
Plusminus brend je prepoznatljiv po kontrastima i odnosu pozitiva i negativa u grafičkom i dizajnerskom izražaju . Nosivost komada se ogleda u ispunjavanju vizije osobe koja ih nosi te težnji da se žene koje ih nose osjećaju slobodno u svojoj jedinstvenosti.
Nagrada će biti uručena 8. oktobra na ceremoniji koja će biti upriličena u Ljubljani.