PRAVILNA ISHRANA

Stalno slušamo da je smanjenje ugljikohidrata najvažnija stvar u većini dijeta, ali ipak bi trebalo da nastavimo jesti neke od njih. Znate li da postoje dobri ugljikohidrati?

Tjestenina, hljeb, riža, krompir sve su to ugljikohidrati. Zajedno sa proteinima i mastima, oni čine prva tri najvažnija hranljiva sastojka. Mnoge dijete sugeriraju smanjenje ili isključivanja uglikohidrata iz prehrana. Da li je to zaista dobro?

Ustvari, i oni su nam potrebni, čak i kada smo na dijeti. Ugljikohidrati su glavni izvor energije za tijelo i mozak. Probavni sistem brzo razlaže ugljikohidrate u glukozu (šećer u krvi) i doprema ih do gorivnih ćelija, tkiva i organa. Tijelo može odmah da iskoristi glukozu ili da je uskladišti za kasniju upotrebu.

Međutim, neki ugljikohidrati su zdraviji od drugih. A poznavanje ove razlike može koristiti vašem zdravlju i figuri. Potrebe za ugljikohidratima su individualne. Količina koja je potrebna svakom pojedincu da izgubi težinu zavisi od nekoliko faktora kao što su starost, pol i nivo aktivnosti.

U prosjeku, preporučeni procenat dnevnih kalorija koje potiču iz ugljikohidrata je obično između 45 posto i 65 posto. Ugljikohidrati sadrže 4 kalorije po gramu. To znači da, ako ste na režimu ishrane koji zahtjeva unos 2.000 kalorija u toku dana, trebat će vam 225 do 325 grama ugljikohidrata dnevno.

Gubitak težine zahtjeva da sagorevate više kalorija nego što konzumirate. U idealnom slučaju, trebalo bi da sagorite 500 kalorija više nego što pojedete. Što se tiče količine unesenih ugljikohidrata, 100–150 grama će biti sigurno dok ste na dijeti.

Ovo su neki od dobrih ugljikohidrata: svježe voće i povrće, grahorice, grašak, leća, smeđa riža, zob, sjemenke bundeve, chia sjemenke, suncokretove sjemenke, slatki krompir, krompir, kikiriki, bademi, lješnjaci, orasi, cjelovite žitarice.