UBRZAVA PROCES

Jaja su veoma hranljiva, naročito žumance. Osim toga, ona su veoma ukusna i za mnoge neizostavan dio svakog doručka. Najčešće ih konzumiramo tvrdo kuhana ili od njih pravimo kajganu ili omlet.

Priprema tvrdo kuhanog jaja jedna je od onih tehnika koje su naizgled jednostavne. Premda ne uključuje nikakve specijalne kulinarske vještine i zahtjeva tek jednu namirnicu, jako puno toga može poći naopako.

Kada pripremate kuhana jaja, da li se često pitate da li je potrebno posoliti vodu u kojoj ćete ih kuhati? Iako su mišljenja o ovome podijeljena, većina kuhara preporučuje da solite vodu, a evo i zašto.

Naime, kuhanje jajeta u posoljenoj vodi ubrzava taj proces. Ne samo da so ubrzava ključanje vode, nego je voda, nakon što proključa, toplija nego što bi bila da nije posoljena. Kao rezultat toga, jaje se brže skuha. Naravno, budući da je riječ o malim količinama soli i kratkom vremenu kuhanja, razlika i nije toliko značajna, ali ipak postoji.

Drugi razlog za soljenje vode za kuvanje nešto je zanimljiviji, a nedavno ga je pojasnio Jamie Oliver. Slavni kuhar tvrdi kako dodavanje „malog prstohvata soli“ u vodu prije kuhanja pomaže da prilikom kuhanja ljuska ostane neoštećena, a ako ipak pukne, pomoći će da bjelance ne iscuri u vodu ili da iscuri u što manjoj mjeri.